Halloween zabíjí 2021

Halloween zabíjí 2021 Zdroj: Universal Pictures

Halloween zabíjí 2021
Halloween zabíjí 2021
Halloween zabíjí 2021
Halloween zabíjí 2021
Halloween zabíjí 2021
19
Fotogalerie

Tahák k Halloweenu: Legendární hororová série je plná přešlapů, hovadin a přepisování své historie

V kinech konečně po dlouhých odkladech znovu řádí Mike Myers, možná nejslavnější maskovaný zabiják v dějinách hororu. Co potřebujete vědět k tomu, abyste si film kompletně užili? Není toho moc, klidně můžete jít naslepo. Nebo se ponořte do bizarní historie dvanáctifilmové série.

K Halloweenu pochopitelně patří horory. A žádný horor není halloweenštější než Halloween, absolutní klasika žánru. V roce 1978 vytvořil John Carpenter nejen hororovou legendu, ale celý hororový subžánr, tedy slasher horory. Mike Myers se stal tváří filmů, ve kterých maskovaný zabiják s nožem vraždí nic netušící a často nezletilé idioty. Ale narozdíl od levných kopií je Mikova legenda stále živá. 

Video placeholde
Halloween zabíjí, trailer • Universal Pictures

I po více než čtyřiceti letech je série Halloween stále aktivní. Někdy je na tom lépe, někdy hůře, ale vždycky je to minimálně zábavné na koukání. Zrovna teď je v kinech další přírůstek série Halloween Kills, tedy Halloween zabíjí. Možná že byste chtěli skočit na film do kina, ale je tady jeden problém, že. Neviděli jste všech jedenáct předchozích filmů. No, buďte v klidu, to nebude potřeba. Mike Myers byl totiž restartován, rebootován a retconován víckrát než Batman.

Jak se v tom má člověk vyznat, říkáte si? Ono to není tak složité, v podstatě máme čtyři timeliny, čtyři přístupy k tomu, jak se to má s Halloween filmy. Začneme tou původní. Ale bacha, je to se spoilery.

Ďábelský kult! Nebo co...

Původní timelina obsahuje původní film z roku 1978, potom dvojku, čtyřku, pětku a šestku. Halloween 3 nemůžeme počítat, protože se odehrává úplně sám v samostatném univerzu, kde jsou hlavní problém čarodějnice nebo co a film Halloween s Mikem Myersem běží v televizi. Takže trojku vynecháváme.

Jedničku jste nejspíš všichni viděli, ale i kdyby ne, stejně víte, o co v ní jde. Mike jako malý chlapec jen tak oddělá jednoho osudného Halloweenu svou starší sestru a stráví patnáct let v blázinci, odkud uteče a vydá se vraždit po městě. Dívka, která přežije jeho vraždění a o kterou má největší zájem, se jmenuje Laurie a už přes čtyřicet let ji fenomenálně hraje Jamie Lee Curtisová. A tady mimochodem odchází ze série geniální mozek George Carpentera. Hned po prvním dílu. 

Dvojka pokračuje pořád té samé halloweenské noci, Mike se snaží Laurie dorazit v nemocnici a film končí jednak výbuchem a jednak odhalením, že Mike a Laurie jsou ve skutečnosti sourozenci. A odtud to jde už jenom dolů. Ve čtyřce Laurie umírá off-screen, ale Mike má telepatické napojení na její dceru, která ho má asi nahradit po jeho smrti jako hlavní zabiják. V pětce se dozvídáme, že Myers není skutečně po smrti, ale policistům se jim ho podaří zatknout! Jenže ho vysvobodí záhadný muž, který je (a to už jsme v šestém díle) členem vraždící pohanské sekty, která posedla Mika v dětství zlem. 

Takže jak můžete vidět, na zasmání a lekačky fajn, ale od konce druhého dílu to nikdo nemůže brát vážně. A přesně tohle si řekli tvůrci Halloweenu H20.

Sourozenecká trilogie

Halloween H20 byl Halloween mojí generace. Nejlepší devadesátkový díl. A velké překvapení, Laurie je opět naživu. Víte, tvůrci Steve Miner a Matt Greenberg si podobně jako fanoušci řekli, že až na první dva díly stojí celá série za nic, takže se rozhodli nechat si v kánonu jenom první dva filmy a zbytek ignorovat. 

Na dvacáté výročí prvního filmu v roce 1998 tedy vyšel film Halloween H20, který navazoval jenom na Halloween jedna a dva. Laurie je po dvaceti letech ředitelkou internátní školy a Mike Myers se pro svou malou sestřičku ještě jednou vrací s nožem. Konec vám prozrazovat nebudu, protože je super a měli byste ho vidět sami. Sourozenecká trilogie není špatný způsob, jak konzumovat sérii Halloween. 

Jo, ještě do téhle timeliny technicky spadá další díl, tedy Halloween: Znovuzrození, ale ten je spolehlivě nejhorší a začíná nejdivnějším incestním polibkem v dějinách filmu, takže… jen pokud máte něco, čím se oblbnete. Třeba sirup na kašel. Nebo okenu.

Halloween Roba Zombieho

Nemám tušení, nakolik jste seznámeni s tvorbou Roba Zombieho, ale už to umělecké jméno by vám mohlo dát určitou představu. Má velkou zálibu v krvavých grindových hororech 2. poloviny 20. století, takže když se ujal série Halloween, všichni věděli, že to bude trochu jiné. 

Vydal jen dva filmy, nenapojené na žádný předchozí díl, jmenovaly se opět Halloween a Halloween II, vyšly v letech 2007 a 2009 a jsou příšerné. Nebo ne příšerné, ale vážně specifické. Celé to vypadá velice televizně a rurálně, je to, jako kdybyste se dívali na vážně divnou epizodu Mistrů zastavárny. 

Na konci je Mike zastřelen a je silně naznačeno, že Laurie ho nahradí jako haddonfieldský postrach. No bizár. Ale má svoje kouzlo. 

Tajemná postava se vrací

V roce 2018 přišel další film, v pořadí už třetí, který se jmenoval prostě jenom Halloween. A byl to reboot, který bral na vědomí pouze a jedině původní díl. Podle téhle timeliny Mike Myers jednu noc v sedmdesátém osmém zabil hromadu lidí a pak strávil čtyřicet let v blázinci. Zatímco Laurie (tentokrát bez příbuzenského vztahu k vrahovi) strávila život jako prepper postižená agresivním PTSD. 

A pak dá banda otravných podcasterů, kteří chtějí s Mikem udělat rozhovor, strašákovi zpátky jeho legendární masku a po téměř půl století se Myers vrací, aby dokončil, co začal. Téhle timelině se říká Return of the Shape, protože v původním sedmdesátkovém scénáři měl Mike ještě méně backstory a byl označen prostě jako Shape, Postava. Zpětně byl tenhle film přejmenován na Halloween se vrací, teď je v kinech Halloween zabíjí a napřesrok nás čeká Halloween končí.

Zajímavé je i to, jak tyhle filmy vlastně vznikly. Práva na Halloween totiž pořídilo studio Blumhouse. To je založené na modelu relativně levných hororů, které se v kinech minimálně zaplatí, a když ne, není to pro studio žádná velká škoda. A sem tam mají hit. Jmenujme třeba mimořádně povedený Insidious, Creep nebo i kultovky jako Get Out. A právě v Blumhouse posadili do režisérského křesla nové trilogie režiséra Davida Gordona Greena, který má za sebou poměrně povedená dramata a thrillery. Což je vlastně trochu zvláštní, protože obyčejně jsou horory žánrem, na kterém se začíná a pak se jde na „serióznější” věci. Nicméně Gordon se osvědčil a poslední Halloween byl zatím jeho nejúspěšnějším filmem. Pro rok 2023 se dokonce šušká o tom, že by mohl dostat na starosti remake Vymítače ďábla. 

Pro mě osobně tahle Greenova linie hraje úplně nejlépe. A vy si to možná budete myslet taky! A navíc pokud chcete jít do kina hodně připraveni, můžete se předtím podívat jenom na dva filmy. Tedy původní Halloween a Halloween (se vrací) z roku 2018. Nebo jenom ten z roku 2018. A nebo… Víte, co je to Halloween. Takže klidně prostě jděte do kina naslepo.