Ozvěny z Bundesligy: Zodpovědný Kimmich? Ne tak docela

26.10.2021, 10:39
Názory a komentáře
Přemýšlivý záložník, nepostradatelný článek mužstva, dynamo na dvou nohách či neústupný rváč, který si nikdy nepřipouští porážku. A taky mimo hřiště přátelsky vyhlížející sympaťák, jenž se rád angažuje tam, kde si to společnost zrovna žádá. Všechny zmíněné charakteristiky vykreslují Joshuu Kimmicha jako dokonalého klaďase. Jenže i takřka nedotknutelný hrdina si umí zadělat na problémy...

Rozhodně by nemělo zapadnout, že se Kimmich i celý Bayern blíží fotbalovému nebi. Bavoři za sebou po reprezentační pauze nechávají jen spálenou zem - za tři duely nasázeli 13 branek. Počkat, to všechno má na svědomí Robert Lewandowski? Zase klídek, činí se i jiní. Třeba Serge Gnabry vykazující průměr 1,21 bodu na zápas. Nebo asi nejpokornější žolík na světě Eric-Maxim Choupo Moting, jenž přesným zásahem či přihrávkou na něj zamachruje každých 20 minut svého pobytu na hřišti. O roli Leroye Saného byla zase řeč v předešlých Ozvěnách.

Bayern prostě hraje tak skvěle, že vlastně nepotřebuje ani trenéra. Opravdu. Julian Nagelsmann totiž stůně, kvůli čemuž se ve středu nepodíval do Lisabonu a v posteli zůstal také v sobotu. Přesto jeho ovečky jasně přehrály Benficu i Hoffenheim (pokaždé 4:0). Ovšem nenechte se zmást. To Nagelsmann a jeho taktické čáry mají růst Goliáše na svědomí. Zdá se to neuvěřitelné, ale i v Mnichově lze očividně dál posouvat limity.

Z dálky však vše zůstává při starém. Dominující aktér sice do vlastních řad dál pumpuje bezedné zásoby spokojenosti, ostatní se ale nudí. A tak se dlouhodobou otravu jal ukončit deník "Bild", který v pátek večer vypustil na povrch zemský mediální bombu: zveřejnil jména neočkovaných hráčů Bayernu. A ejhle, na listině, světe div se, figuroval také Kimmich.

Fúha, to čekal málokdo. Nejenže Kimmich na první pohled nezapadá do archetypu odmítače vakcinace. Sám totiž před rokem a půl přispěl ke vzniku iniciativy WeKickCorona pomáhající lidem, kteří se kvůli pandemii dostali do nesnází.

Druhého dne po další rutinní výhře Bayernu vyzpovídal Kimmicha reportér televize "Sky" Patrick Wasserzieher. Zatímco zjištění "Bildu" ještě nekomentoval, tentokrát už neočkovaný respondent odpovědi neuhnul. "Mám obavy kvůli nedostatku dlouhodobých studií. Samozřejmě si uvědomuji svou odpovědnost. Dodržuji veškerá hygienická opatření, testuji se každé dva nebo tři dny. Každý by se měl rozhodnout sám za sebe," uvedl před kamerami.

No jo, jenže neštymuje to nějak s výše zmíněnou iniciativou? Popírá Kimmich sám sebe? To si fotbalista nemyslí. "Neznamená to, že nepraktikuju něco, co kážu. Darovali jsme peníze UNICEF pro lepší dostupnost vakcín v zemích, které nemají k vakcínám přístup. Pokud se lidé chtějí nechat očkovat, měli bychom zajistit vše pro to, aby se skutečně očkovali," snažil se dovysvětlit.

Dobrá tedy. Kimmich se pokouší prokázat empatii, sám však má s očkováním problém, přestože podporuje jeho rozšíření. Jaký je tedy jeho postoj vůči vakcinaci a koronaviru celkově? "Nejsem popírač covidu ani anti-vaxxer. Nelíbí se mi, že se v debatě hovoří jen o očkovaných a neočkovaných. Pak se zdá, že neočkovaní jsou automaticky popírači nebo anti-vaxxery. Jsou však zde také lidé, kteří mají z různých důvodů obavy. Myslím, že bychom je měli respektovat, pokud oni dodržují opatření," řekl záložník.

Jistě, asi sami můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit, že ve vyhrocených debatách o nutnosti vakcinace jen obtížně nacházíme šedou zónu mezi rubem a lícem, po které záložník volá. Jenže on se třetí pohled skutečně těžko hledá, neboť vědecké poznání, politická vůle i mediální vliv zkrátka vedou k volbě pouze mezi dvěma možnostmi. To, že Kimmich odmítá bipolární vidění, je pohled smírčí a zároveň bláhový. Jednoduše nekonfrontuje realitu.

Demonstrovat to lze zcela snadno na případu bundesligového fanouška. Na všechny prvoligové stadiony se fanoušci donedávna dostali za předpokladu splnění jednoho z "3G" (geimpft, genesen, getestet - očkování, prodělání covidu, platný negativní test). V posledních týdnech se ale přístup na ochozy komplikuje a několik klubů už přešlo na "2G" model. Ten vylučuje poslední z géček, tedy prokázání negativního testu. Pokud by 2G platilo též pro hráče, Kimmich by si Bundesligu jednoduše nezahrál.

Stejně tak vyznívá do ztracena vysvětlení s pravidelným testováním, které "obyčejnému" člověku moc neřekne. O testech zdarma si pomalu můžeme nechat zdát, natož pak o možnosti dozvědět se výsledek každý druhý den. Pořád je Kimmích dostatečně empatický?

Mnohem spíš tak zde hovoříme o obhajobě vlastního postoje než o uvědomění si zodpovědnosti vůči druhým, jak se Kimmich snažil předložit. Pokud je tomu skutečně tak, může se dál spoléhat na pravidelné testování a po čase se na základě kýžených dlouhodobých studií třeba nechá napíchnout. "Neodmítám kategoricky očkování, jen mám pořád jisté obavy. Je určitě možné, že se v budoucnu nechám naočkovat," dodal na závěr pozápasového interview. Vydrží však čekat deset let? Za tak dlouho se totiž oněch studií zřejmě dočká.

Mnozí ještě na základě informací z víkendu vyčetli Kimmichovi nedávnou návštěvu dětských pacientů v nemocnici. I tato třešnička může působit jako další indicie k poznání, že to s Kimmichovou responzibilitou nebude tak horké.

Lze věřit tomu, že Kimmich nad celou problematikou pečlivě přemýšlí. Nepouští ze sebe hloupé kváky, naopak se snaží o racionální argumentaci. Ta však nakonec není tak čistá a srozumitelná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro vlastní uspokojení možná postačí, fanoušci Bayernu nad tím vším rovněž zřejmě mávnou rukou. Mnozí další už ale nemusí Kimmicha vnímat jen v kladných konotacích. Protože na řeči o odpovědnosti od privilegovaného fotbalisty jednoduše neuslyší.

Autor: Ondřej Vaculík / dw.com

Komentáře (538)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele