Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Senátoři odmítli klouzavý mandát. Neprojde ani zmrazení platů politiků na pět let

ilustrační snímek foto:  Petr Topič, MAFRA

Senát smetl návrh na zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Pro zamítnutí návrhu bylo 52 ze 70 přítomných senátorů. Neprojde ani návrh na zmrazení platů politiků na pět let, což schválila těsně před volbami Sněmovna na návrh vlády Andreje Babiše. Shodli se na tom představitelé senátních klubů.
  10:52aktualizováno  15:16

Podle šéfa senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry není důvod, aby v případě klouzavého mandátu Senát schválil návrh bývalé Sněmovny.

Podle návrhu na klouzavý mandátu by poslance po jejich nástupu do vlády mohli na dobu jejich vládního angažmá zastoupit ve Sněmovně náhradníci. Ministři, kteří jsou i poslanci, by se přitom mohli rozhodnout, zda svůj mandát ve Sněmovně postoupí či nikoli.

Senátoři z klubu STAN budou podle Zdeňka Hraby hlasovat pro zamítnutí klouzavého mandátu právě proto, že klouzavý mandát by podle návrhu Sněmovny byl jen dobrovolný. Tedy, že by ministr mandát v dolní komoře parlamentu přepustit nemusel.

„Nepodařilo se návrh úplně dobře připravit,“ řekla senátorka za KDU-ČSL Anna Hubáčková.  Důvodem, proč budou proti lidovci, je, že by se návrh, který doputoval do Senátu, netýkal již nyní zvolených poslanců, kteří budou ve vládě. „Stojí za to připravit návrh znovu, lépe a jasněji,“ prohlásila senátorka Hubáčková.

„Právě ve snaze najít širokou shodu jsme se rozhodli pro variantu dobrovolnou,“ hájil v Senátu dobrovolnost klouzavého mandátu poslanec za Piráty Jakub Michálek. Řekl, že v Rakousku s takovouto úpravou klouzavého mandátu panuje spokojenost. Zavedení klouzavého mandátu podpořil bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Zmrazení platů? Populismus, řekl Holeček

Senát také neschválí zmrazení platů vrcholných politiků na pět let, což Sněmovna na návrh premiéra Andreje Babiše schválila pouhé dva dny před volbami. Horní komora o tom bude hlasovat podle schváleného programu až ve středu dopoledne.

Starostové a nezávislí jasně řekli, že se postaví proti návrhu. „Dospěli jsme k tomu, že je to krok, který je nestandardní, není úplně logický a je to krok populistický,“ prohlásil šéf senátního klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček.

„Za prvé to byl mistrný tah pana premiéra, to musím uznat,“ řekl šéf senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. „Za druhé je to vrchol populismu,“ dodal. Každý člen klubu ODS a TOP 09 bude podle něj moci hlasovat podle sebe. Volné hlasování budou mít podle šéfky klubu KDU-ČSL Šárky Jelínkové i lidovci.

„Ani jedna z předkládaných novel nemá šanci. To je realita,“ řekl k návrhu na zavedení klouzavého mandátu i ke zmrazení platů politiků na pět let šéf senátorského klubu ProRegion Jaroslav Větrovský, který byl zvolen za vládní hnutí ANO.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!