Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch: Covid je epidemie neočkovaných. A šéf statistiků nastínil černý scénář pro podzim

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. října 2021
11:21
Autor: ČTK, kal, Nikola Forejtová - 
26. října 2021
07:55

Epidemie covidu-19 se v ČR podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stala epidemií neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných. Pokud by se proočkovanost zvýšila, bylo by možné zrušit „třeba zítra“ všechna protiepidemická opatření, řekl dnes ministr na tiskové konferenci. V tomto nebo příštím týdnu podle predikce, kterou představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, se celá ČR dostane na incidenci 300 případů nákaz koronavirem týdně na 100 000 obyvatel..

Podle dosluhujícího ministra zdravotnictví Vojtěcha bychom mohli v zásadě zrušit všechna opatření, kdybychom zvýšili počet očkovaných. „Epidemie se stala epidemií neočkovaných. Jak je vidět na základě dat, většina nově diagnostikovaných případů jsou neočkovaní lidé – troufám si tvrdit, že kdybychom zvýšili počet očkovaných, podobně jako i jiné státy kolem nás, tak bychom v zásadě mohli zrušit všechna epidemická opatření,“ uvedl na tiskové konferenci k novým číslům a ke scénářům dalšího vývoje.

„Prosím všechny, kdo toho může využít, aby si nechal aplikovat třetí dávku,“ uvedl ministr zdravotnictví, který poděkoval všem, kteří se nechali naočkovat, přeočkovat a těm, kteří dodržují protiepidemická opatření.

Míra proočkovanosti v jednotlivých státech EU (říjen 2021) Míra proočkovanosti v jednotlivých státech EU (říjen 2021) | Reprofoto ČT, ministerstvo zdravotnictví ČR

Vojtěch znovu apeloval na 30 % lidí z populace, která je stále vnímavá k nemoci, aby zvážili očkování. „Jdeme do podzimního období, jdeme do zimy a obecně je to období, kdy se respirační choroby šíří,“ varoval ministr, který se obává, že malá proočkovanost povede ke zvyšujícímu se počtu hospitalizovaných. Vojtěch také upozorňuje, že by opět mohlo dojít k odkládání operací, kdyby byli zahlcené nemocnice.

Vojtěch také podotkl, že se snižuje věk hospitalizovaných a lidí ve vážném nebo kritickém stavu s covidem-9. „Dneska průměrný věk hospitalizovaných je kolem 60,“ konstatoval s poznámkou, že na počátcích se jednalo o mnohem starší občany.

V současnosti podle Vojtěcha sleduje epidemie rizikový scénář, především kvůli malé proočkovanosti. „Co je riziko, je lokální nepročkovanost. Stále evidujeme, zejména v moravských krajích, rizikové nenaočkované skupiny,“ pokračoval dosluhující ministr na tiskové konferenci.

Mapa obcí v Česku s nízkou proočkovaností (říjen 2021) Mapa obcí v Česku s nízkou proočkovaností (říjen 2021) | Reprofoto ČT, ministerstvo zdravotnictví ČR

Další možnosti vývoje epidemie prezentoval Dušek. Při úplné proočkovanosti by podle něj byly počty nových případů covidu na třetině. V nemocnicích bylo před rokem 5000 lidí, nyní díky očkování 1000.

Rizikový scénář zveřejněný před týdnem předpokládal v Česku za toto pondělí zhruba 4000 nově pozitivně testovaných lidí. V pátek už byl denní přírůstek nad touto hranicí. Na začátku listopadu očekával rizikový model v nemocnicích 1200 lidí s nemocí covid-19, v neděli se počet hospitalizovaných blížil devíti stům.

Video  Vojtěch: Epidemie covidu se v Česku stala epidemií neočkovaných. Dušek přidal čísla  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Dušek: Očkování není stoprocentní

„Ochrana proti těžkému průběhu nemoci v očkované populaci 16+ je na 77 %, u věku 65+ je to ochrana až 84 %,“ infomoval šéf statistiků, který pomocí dat opětovně upozorňuje, že očkování není stoprocentní.

„Vakcína ho nelikviduje, virus nezlikviduje,“ upozorňuje Dušek s tím, že před nemocí chrání a to nadále velmi dobře. „I kdyby ta ochrana klesla ještě o 10 %, je to dobré,“ konstatoval.

Ladislav Dušek zmínil, že kdybychom měli proočkovanost kolem 90 %, jako má třeba Portugalsko, měli bychom třetinová čísla. Místo toho ale sledujeme anomálii, kdy vidíme na datech rostoucí virovou nálož.

„Relativní pozitiva testů je důležitý ukazatel, zjednodušeně jde o procento pozitivních záchytů na 100 testů. Čím je větší, tím se ukazuje vyšší výskyt - Hodnota na 10 % je velmi riziková a my nyní máme přes 13 %,“ upozorňuje Dušek. Podle experta také opět roste počet hospitalizovaných.

Náměstkyně Vašáková: Nebojujeme proti státní zvůli. Nepřítelem je virus

Slovo si na tiskové konferenci vzala i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, která upřímnou řečí poprosila lidi, aby se nechali očkovat. „Nebojujete proti státní zvůli. Budeme si přát, aby nezvarioval a nezmutoval natolik, aby začalo odcházet očkování,“ uvedl mimo jiné s tím, že pomocí může být i aplikování monoklonálních protilátek. 

Vašáková, která pracuje v Thomayerově nemocnici, byla sama svědkem velkého utrpení hospitalizovaných i jejich blízkých. „Rozumím tomu, co vidím a co léčím a Thomayerova nemocnice byla čtvrtou nejzatíženější nemocnicí. Virus SARS-cov-2 je biologicky skvěle naprogramován, aby nakazil člověka,“ varovala na tiskové konferenci o stávající epidemiologické situaci.

„Dokud si lidé neuvědomí, že nepřítelem je virus, je to potřeba říkat. Jinak to spustí katastrofu,“ dodala. 

Video  Kontroly opatření proti covidu budou v každém okrese, avizovala Svrčinová  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vojtěch v pondělí s odkazem na predikce ÚZIS uvedl, že epidemická situace se bude zhoršovat ještě v příštích dvou týdnech. Zlom by podle něj mohl nastat za pět nebo šest týdnů. Zlepšit vývoj může vyšší proočkovanost, řekl. Z lidí starších 12 let, pro které jsou vakcíny schválené, je nyní očkovaných 66 procent, což k zastavení epidemie nestačí.

Nižší proočkovanost kolem 50 procent je v mladších generacích, u seniorů nad 65 let je kolem 83 procent. U nich ale po půl roce výrazně slábne účinnost očkování, potřebná je podle odborníků posilující třetí dávka. Stále zůstává asi 400.000 seniorů, kteří nákazu neprodělali a nejsou očkovaní.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vláda proto postupně schvaluje další opatření proti šíření koronaviru. Cílem některých z nich je motivovat k očkování. Od listopadu se sníží dostupnost testů hrazených ze zdravotního pojištění, mezi zvažované kroky patří zákaz vstupu zaměstnanců bez dokladu o bezinfekčnosti na pracoviště. Plán boje proti epidemii má podle pozvánky na tiskovou konferenci představit Svrčinová.

krtek. ( 31. října 2021 19:05 )

měl , je to klon Sars

nespokojeny ( 27. října 2021 20:32 )

Je velmi podezřelé, že vám v ústavu dovolí přístup k internetu.

pindokukin ( 27. října 2021 10:27 )

krtek - čti dále po světě ,prosím pěkně.Info se silně různí- padesát na padesát,i daleko více ve prospěch neočkovaných.
kardiovaskulární komplikace a sto různých příčin se jim na ten sajrajt vykváknout.

Nebude ta Dernerová maskovanej Vystrčil?

pindokukin ( 27. října 2021 10:17 )

pro - opak je pravdou,víc nakažených je očkovaných. Z logiky věci.dostali do krve nevyzkoušený sajrajt a odnesou to červené krvinky.

Schválně očkovanci píchněte se po nějaké době do prstu.NIC NEVYTÉKÁ. TRAGICKY ZAHUŠTĚNÁ KREV.z krvinek jsou slepence.
Tož míru zdar,nové vládní kriminální chátře zvlašť.

diskutujici ( 27. října 2021 10:13 )

Zatím jediní, které okolo sebe vidím ležet s horečkami, jsou ti očkovaní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa