Hlavní obsah

Změna u prezidenta. Kvůli stavu Miloše Zemana vznikne lékařské konzilium

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář minulý týden zveřejnil video ze schůzky u prezidenta na jednotce intenzivní péče.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy zjistily, že o stavu prezidenta Miloše Zemana se poradí nově vzniklé konzilium. Jeden z jeho členů je dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který potvrdil, že sbor lékařů začne jednat a vydá i prohlášení.

Článek

Zatím stále nikdo oficiálně neřekl, jaké jsou přesně zdravotní problémy prezidenta republiky Miloše Zemana. S jistotou víme jen to, že je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a Senát zveřejnil zprávu ošetřujících lékařů, že hlava státu není v současnosti schopna vykonávat svou funkci.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů Seznam Zpráv se však minimálně rozhodování o léčbě prezidenta změní. Jeho stav začne pravděpodobně už koncem příštího týdne řešit lékařské konzilium. Informaci odpoledne potvrdila Ústřední vojenská nemocnice.

Jinými slovy: nad tím, jak dále postupovat v léčbě významného pacienta, se poradí sbor několika lékařů různých specializací. Ten bude také nejspíš podepsán pod zprávou o zdraví prezidenta a jeho schopnosti vykonávat mandát, kterou si na začátek listopadu objednal parlament.

Redakci tuto informaci potvrdil jeden ze členů nově ustaveného konzilia a lékař Tomáš Zima, jenž se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci. „Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné,“ řekl Seznam Zprávám dosluhující rektor Univerzity Karlovy.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral ve vyjádření nemocnice v úterý sdělil, že v uplynulém týdnu inicioval sestavení multioborového konzilia.

„Miroslav Zavoral oslovil renomované osobnosti medicíny předních zdravotnických zařízení i institucí napříč medicínskými obory. V souladu se zákonem je členům konzilia poskytována ze strany ÚVN náležitá součinnost na pracovišti Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde je prezident republiky hospitalizován,“ stojí v prohlášení tiskové mluvčí nemocnice Jitky Zinke.

Členem konzilia měl být původně i lékař a budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), kvůli vládnímu angažmá se však raději rozhodl z konzilia stáhnout, aby nikdo nemohl výsledky šetření napadat.

„Pan profesor určitě vítá vznik konzilia, nicméně nakonec nebude součástí z důvodu možného zpochybňování objektivity konzilia,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

Informace pro parlament

V nově vytvořeném konziliu by mělo podle informací Seznam Zpráv být zhruba devět lékařů. Seznam Zprávy znají identitu několika dalších expertů – vedle Zemanova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie.

Konzilium by příští týden mělo dostat lékařské podklady k Zemanovu stavu, které následně bude analyzovat a poradí se, jaký výstup na základě prostudovaných dokumentů učiní. Jak uvedl už citovaný dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, sbor lékařů by pak měl vydat k celé situaci prohlášení.

Mělo by se tak stát zhruba v době, kdy se 8. listopadu poprvé sejde nová Poslanecká sněmovna. Teprve pak bude možné zahájit případně debatu nad možností zbavit dočasně prezidenta Miloše Zemana výkonu prezidentských funkcí. Poslanci a senátoři by tak mohli o této proceduře hlasovat na základě informací od vzniklého konzilia.

Jeho ustavením by se zároveň vytvořil i systém pro případ, že by parlament skutečně přenesl Zemanovy pravomoci na premiéra a předsedy komor. Ve chvíli, kdy by prezident a jeho kancelář nabyli přesvědčení, že hlava státu už je opět s to funkci vykonávat, konzilium by se opět sešlo a prezidentův stav vyhodnotilo.

Jednou z prvních osob, která už před několika týdny kritizovala mlčení Hradu a volala po svolání lékařského konzilia, byla někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. „V konziliu budou ty největší kapacity ve svých odborech, jsem za to strašně ráda. Prezidentovi se dostane nejlepší péče a budou to nezpochybnitelné závěry,“ řekla Stehlíková Seznam Zprávám.

Nemocnice pod tlakem

Vznik poradního sboru lékařů zároveň sejme část tlaku vyvíjeného již několik týdnů na Ústřední vojenskou nemocnici, kde je prezident hospitalizován.

Vedení nemocnice v minulých týdnech veřejně naznačilo, že není spokojeno s chováním prezidentových nejbližších spolupracovníků – a to jak v tom, jak o stavu prezidenta informují, tak v tom, jak narušují léčebný režim prezidenta na jednotce intenzivní péče.

Postupem skupiny kolem prezidentova kancléře Vratislava Mynáře se zabývá i policie.

Reklama

Doporučované