Hlavní obsah

OKD těží nad plán, prodloužení těžby však neplánuje

Pavel Karban, Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za prvních devět měsíců letošního roku vytěžila společnost OKD bezmála 1,6 milionu tun uhlí. Je to o asi deset procent víc, než je plán. Za celý rok má společnost vytěžit 1,99 milionu tun. Na tržbách firma získala 5,5 miliardy korun, což je víc, než s čím OKD počítala za celý rok.

Foto: Profimedia.cz

OKD. Ilustrační foto

Článek

„Redukujeme náklady, dosahujeme maximálních výsledků v těžbě a v posledních měsících významně narostly ceny uhlí,“ objasnila dobré výsledky předsedkyně představenstva Vanda Staňková.

Dodala, že ceny prémiového koksovatelného uhlí jsou na maximu: „Meziroční nárůst je až o 300 procent. Zatímco loni se cena za tunu pohybovala lehce nad 100 dolarů, v současnosti je to až 400 dolarů.“

Černé uhlí z OKD odebírají nejvíce firmy z Moravskoslezského kraje, těžební společnost jej dodává i na Slovensko, do Polska a Rakouska. „Na tento rok už máme uhlí vyprodáno, nyní pracujeme na obchodech pro rok 2022,“ sdělil Radim Tabášek, výkonný ředitel OKD.

Nárok Citibank na 10 miliard vůči OKD platí, rozhodl soud

Ekonomika

Podnik přesto podle něj stále pracuje s tím, že ukončí aktivní těžbu uhlí ke konci roku 2022, jak bylo dříve oznámeno.

Zahájení těžby v nových lokalitách je podle Tabáška nepravděpodobné. Zdůvodnil to investicemi za miliardy, které by se s ohledem na nejistý vývoj cen uhlí nemusely v budoucnu vrátit. „Zároveň bychom potřebovali celou řadu povolení a dlouhou dobu pro přípravy v řádu let,“ dodal Tabášek. OKD je jediným producentem černého uhlí v ČR.

Těžba změnila Plakánek v Českém ráji v slzavé údolí

Domácí

Firmu vlastní prostřednictvím společnosti Prisko stát. Uhlí těží už jen v Dole ČSM na Karvinsku, kde zaměstnává zhruba 3600 vlastních i dodavatelských pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám