Para na chate podával právnu pomoc. Hamran: Sledovanie nariadil súd

"Je normálne dávať právnické rady ľuďom, ktorí hľadajú právnu pomoc," tvrdí advokát Marek Para na margo videí z poľovníckej chaty.

26.10.2021 11:48 , aktualizované: 13:42
Marek Para Foto:
Marek Para
debata (471)

Nahrávky v poľovníckej chate v okrese Levice vznikli pôvodne ako dôkazy pri pytliactve. V chate sa mali tzv. rozbúravať, teda porciovať mäso z upytliačenej vysokej zveri. Popritom sa však polícii podarilo zachytiť rozhovory advokátov Mareka Paru a Pavla Gašpara s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, viacnásobným expremiérom a lídrom Smeru Robertom Ficom či nitrianskym podnikateľom Miroslavom Bödörom, otcom obvineného Norberta Bödöra.

V utorok sa na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici rozhoduje o predĺžení väzby obvinených v kauze Očistec. Je medzi nimi aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Jeho syn Pavol na nahrávkach z chaty hovorí Kaliňákovi, akoby mal objasniť stretnutie Gašpara s Ľudovítom Makóom. To je bývalý šéf kriminálneho úradu Finančnej správy, ktorý vystupuje ako korunný svedok vo viacerých kauzách.

VIDEO: Para: Je normálne stretávať sa s ľuďmi, ktorí potrebujú právnu pomoc.

Video

Na ďalšom videu sa zasa muži rozprávajú s Robertom Ficom a hovoria mu, ako sa vyvíjajú jednotlivé obvinenia.

Para sa pred príchodom na súd v Banskej Bystrici vyjadril aj ku kauze odpočúvania v poľovníckej chate. Podľa neho sa najskôr musí oboznámiť s rozhodnutiami, ale nechápe, prečo „sa v nahrávkach pokračovalo, keď je zrejmé, že sa nerozdeľovali nejaké zajačie pacičky pri stole“. Dodal, že rozhodnutia dostal len v piatok.

Potom sa chce zamerať na obsah jednotlivých nahrávok. „Môžu byť vulgárne, ale nie je tam nič relevantné z trestnoprávneho hľadiska. Je zarážajúce, že sa sleduje obhajoba, opoziční politici. Cez médiá sa zverejňujú odkazy, že majú čakať NAKA a šúchať nohami… Potom sa niekto čuduje, že sa stretávajú s trestnými advokátmi,“ pokračoval Para.

gašpar, fico, kali Čítajte viac Gorila 2? Do Očistca sa namáčajú Fico, Kaliňák či Bödör senior. Fico: Kľudne zverejnite všetko

Stojí si za vyhlásením, že na stretnutiach dával len právne rady. „Je normálne sa stretávať s ľuďmi, ktorí hľadajú právnu pomoc,“ dodal Para s tým, že „pán Kaliňák bol podozrivý“.

Sledovanie nariadil súd

Navyše, Para tvrdí, že má „legitímne právo získavať dôkazy, získavať informácie“. „O to viac, že mňa nepúšťajú do úplného spisu. Prokuratúra ukázala, ako je ľahké sprístupniť zvukové a obrazové záznamy – pritom minimálne rok nám odopierajú prístup do spisov aj vecí, ktoré sú súvisiace. Od marca, od apríla sa komunikuje, že táto kauza sa manipuluje,“ podotkol advokát Para.

VIDEO: Policajný prezident Hamran o stretnutí na chate.

Video

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran zasa hovorí, že treba nechať pracovať orgány činné v trestnom konaní. Nemyslí si, že by fakt, že by mohol byť obvinený líder opozície, zavážil pri samotnom obvinení.

„Ak sú tam relevantné dôkazy, ktoré svedčia o tom, že sa niekto dopustil trestnej činnosti, tak sa vznesie obvinenie bez ohľadu na to, kto to je,“ dodal Hamran. Video podľa neho vzniklo legálne, priestor bol odpočúvaný a sledovaný na základe rozhodnutia súdu. Upozornil, že sa chystá v najbližšom čase vyjadriť na tlačovej besede aj obvineniam vyšetrovateľov NA­KA.

© Autorské práva vyhradené

471 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #sledovanie #Robert Kaliňák #marek para #kauza odpočúvania na chate