Hlavní obsah

Vlakem, autobusem i MHD. V Rakousku začala platit nová zvýhodněná jízdenka

V Rakousku začala v úterý platit roční zvýhodněná jízdenka Klimaticket, kterou cestující mohou použít ve vlacích, autobusech a v městské hromadné dopravě po celé zemi. Informovala o tom agentura DPA. Jízdenku si v předprodeji za zvýhodněnou cenu pořídilo přes 70 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Na hromadnou dopravu v Rakousku začala platit nová jízdenka.

Článek

Základní roční celostátní jízdenka stojí 1095 eur (zhruba 28 tisíc korun). Kromě toho existují zvýhodněné tarify pro rodiny a seniory.

Podle agentury DPA je rakouské jízdné výhodnější než podobné produkty v Německu a Švýcarsku. V Česku podobný produkt jako rakouská jízdenka Klimaticket není. V nabídce je ale státní celoroční síťová jízdenka, kterou lze využít na palubě všech železničních dopravců. Tento roční jízdní doklad stojí 24 206 korun.

K dosažení klimatických cílů

Novou celostátní jízdenku rakouská vláda zavedla ve snaze snížit emise z dopravy. Produkt má pomoci k dosažení klimatických cílů, ke kterým se Rakousko zavázalo. Jízdenka bude subvencována ze spolkových daní. Ministerstvo dopravy odhaduje, že daňové poplatníky systém ročně přijde na 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč).

Nová jízdenka platí v prostředcích státních i soukromých dopravců. Právě její plošný charakter by podle ministerstva dopravy mohl přilákat do hromadné dopravy nové cestující. Podle opozice však novou jízdenku využijí převážně lidé, kteří hromadnou dopravu již nyní využívají.

Vídeň si zřídila účet na OnlyFans, bude tam sdílet explicitní umělecká díla

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám