Podvod napodobuje Českou poštu. Takhle ho poznáte

Jakub Vávra | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2021 | 2 komentáře
Podvod napodobuje Českou poštu. Takhle ho poznáte

Zdroj: Shutterstock

Analytici antivirové společnosti Avast objevili nové podvodné stránky, které se vydávají za Českou poštu. Stránky jsou stále aktivní, uživatele před nimi proto důrazně varují. Jen od neděle je Avast zablokoval u šesti tisíců uživatelů.

Podrobnosti popisuje Jakub Vávra, analytik Avastu:

Jak podvod vypadá

Prvním kontaktem s kyberzločinci jsou podvodné odkazy na sociálních sítích nebo v chatovacích aplikacích. Uživatele lákají na možnost velké peněžní výhry v hodnotě statisíců korun, pokud rozešlou odkaz svým kontaktům v aplikacích WhatsApp, Viber nebo Telegram a přátelům na Facebooku. Poté jej navedou ke stažení aplikace, která si vyžádá týdenní platbu ve výši až 1550 korun.

Pokud výše uvedené odkazy zahlédnete, neklikejte na ně. Stránky nenavštěvujte a příspěvky nahlaste, čímž zabráníte dalšímu šíření. O podvodu jsme Českou poštu již informovali a podvodnou aplikaci nahlásili společnosti Google. Česká pošta své zákazníky před podvodem také varovala na svých sociálních sítích.

Zdroj: Avast

Podoba zpráv a příspěvků na platformách Facebook a WhatsApp.

Pokud podvodné stránky navštívíte, přivítá vás průzkum s možností vyhrát až 500 000 korun. Stránka zneužívá logo České pošty a může tedy na první pohled působit důvěryhodně.

Zdroj: Avast

Průzkum se mimo jiné dotazuje na uživateli nejvíc používaný messenger.

Po dokončení průzkumu nabídne stránka dárky k otevření. Třetí otevřený dárek obsahuje vždy výhru velké částky peněz.

Zdroj: Avast

Podmínkou získání „vyhraných” peněz je rozeslání odkazů na dotazník přátelům

Stránka nutí uživatele, aby podvodné odkazy rozeslali přátelům a skupinám na sociálních sítích. V tomto kroku také přidává prvek urgence. Na rozeslání odkazu má totiž uživatel stanovený časový limit.

Poté, co uživatel rozešle odkazy, je přesměrován na stránku podvodné mobilní aplikace, která se vydává za aplikaci sledující cestu poštovních zásilek. Po jejím stažení dostane oběť nabídku na placenou verzi aplikace. Vychází na 70 dolarů za týden, tedy v přepočtu asi 1550 korun. Aplikace však nefunguje. Umí pouze strhávat peníze z bankovního účtu uživatelů. 

Zdroj: Avast

Pod tlačítkem Continue se ukrývá potvrzení týdenního předplatného.

Podvod je o to nebezpečnější, že ke svému šíření využívá sociální vazby svých obětí. Jen málokdo podezírá zprávy od svých přátel z nekalých záměrů. Jde o takzvané sociální inženýrství, tedy manipulaci s uživateli za účelem předem stanovené akce.

Na které weby si dát pozor?

K přesměrování na podvodné stránky využívají útočníci různé náhodně generované domény. Obvykle však mají v názvu Českou poštu. Analytici Avastu se setkali převážně se škodlivými webovými stránkami ceskaposta[.]top a ceska-posta[.]top.

Jak podvod rozpoznat?

Před otevřením jakéhokoli odkazu si pozorně zkontrolujte URL adresu webu. Působí důvěryhodně? Pokud ne, neklikejte na ni. Zprávu smažte a neodpovídejte na ni. Případně upozorněte své přátele na možné nebezpečí. Odkázat jej také můžete na náš článek.

Dalším vodítkem vám může být oficiální stránka firmy, v tomto případě České pošty. Porovnejte obě stránky. Jestliže se neshodují, setkali jste se s velkou pravděpodobností s podvodem.

Klikli jste na odkaz a zaplatili za aplikaci?

Zachovejte klid. V Obchodě Google Play zrušte předplatné aplikace – do tří dnů od instalace aplikace ještě žádné peníze platit nemusíte. Pokud si aplikace peníze již strhla, můžete zkusit informovat Google nebo svou banku o podvodu a požádat o vrácení peněz.

S kyberzločinci rozhodně nekomunikujte. Nahlaste aplikaci a smažte ji z telefonu. Počítač a telefon nechte zkontrolovat antivirovým programem.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Partners Financial Services