Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rozhodnutí soudu platí. Zlatá sbírka z Krymu se vrátí Ukrajině, Rusku navzdory

Svět

  13:21aktualizováno  14:26
Kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, která byla v době obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem v roce 2014 na výstavě v Nizozemsku, se má vrátit Ukrajině. V úterý o tom rozhodl nizozemský odvolací soud. Potvrdil tak rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016, proti němuž se Rusko odvolalo.

Soudkyně Pauline Hofmeijerová Ruttenová při čtení rozsudku uvedla, že národní zájmy Ukrajiny převyšují nároky krymských muzeí, protože předměty jsou „součástí kulturního dědictví ukrajinského státu“. Soud vzal potaz legislativu přijatou na Ukrajině v roce 1995, která poskytuje ochranu artefaktům. „I když muzejní předměty nadále existují a zůstávají nepoškozené, zákon o muzeích má za cíl zabránit tomu, aby takové předměty opustily sféru vlivu ukrajinského státu. Existuje aktuální nebezpečí, že se tak stane,“ uvedl soud.

Muzeum Allarda Piersona v nizozemské metropoli si na výstavu nazvanou Krym: Zlato a tajemství Černého moře půjčilo historické artefakty staré až několik tisíciletí ze čtyř muzeí na Krymu. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Po ruské invazi na Krym však tamní muzea kontroluje Rusko, které trvalo na vrácení artefaktů na anektovaný poloostrov, tedy de facto do ruských rukou.

Rozhodnutí soudu přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Vždy získáme nazpět, co je naše. Po skytském zlatě navrátíme Krym,“ napsal na Twitteru.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že záležitost nemůže komentovat. Moskvou dosazený šéf krymských úřadů Sergej Aksjonov podle agentury Interfax řekl, že rozhodnutí soudu považuje za „nespravedlivé a nezákonné“. „Myslím, že boj za navrácení cenností, které právem patří krymskému lidu, musí pokračovat,“ uvedl.

Vrátit Ukrajincům, či Rusům? Nizozemský soud si neví rady s krymským zlatem

Právník Maarten Sanders, který zastupoval Ukrajinu, uvedl, že pro Rusko bude v případě odvolání obtížné domáhat se u nizozemského soudu vlastnictví předmětů, protože Organizace spojených národů (OSN) ani Evropská unie neuznaly jeho suverenitu nad Krymem.

Nizozemský soud v roce 2016 rozhodl, že na základě pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Muzea na anektovaném poloostrově se proti rozhodnutí odvolala.

Odvolací soud ve sporu o předměty, mezi nimiž jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby, nejprve v roce 2019 odložil rozsudek s odůvodněním, že na verdikt potřebuje více času. Kolekce je od roku 2014 uložená v muzeu Allarda Piersona.

Výstava, která byla prodloužena až do srpna roku 2014, ukazovala, jak se území Krymu vyvíjelo od osídlení Řeky v 7. století před naším letopočtem přes období, kdy Krymu vládli například Skythové, Gótové či Hunové. K vidění na ní byly i mimořádně vzácné předměty včetně zlatých šperků, helmic či bohatě zdobených zbraní.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!