Odborníci představili nový systém značení potravin, platit má už příští rok

Nový systém značení nutriční hodnoty jídla by měl začít platit už příští rok. Na podporu jednodušší orientace na obalech potravin oficiálně vznikla platforma nazvaná Pro Nutri-score, která má třináct členů včetně zástupců lékařských organizací a potravinových výrobců. Na tiskové konferenci představila hodnoty nového nutričního skóre. To pomocí barev popisuje, co daný výrobek obsahuje a jak ovlivňuje zdraví. S jeho zavedením souhlasí ministerstvo zdravotnictví, skepticky se k němu ale staví některé potravinářské organizace.

O zavádění Nutri-score se hovoří již několik let, proti jeho povinnému používání se staví Agrární komora a Potravinářská komora, rezervovaně se k němu staví také ministerstvo zemědělství. 

Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až E a barvami od zelené přes žlutou až po červenou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Algoritmus výpočtu systému dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny, jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. 

„Je to výsledek výpočtu, který vzniká tím, že máme tři žádoucí složky, které získávají body, a tři méně žádoucí složky, které také získávají body. Podle rozdílu se potravina zařadí do kategorií podle barev,“ doplnil v rozhovoru pro ČT24 vědecký sekretář České obezitologické společnosti Petr Sucharda.

V platformě je zatím třináct členů, například Česká obezitologická společnost, STOB (Stop obezitě), Svaz obchodu a cestovního ruchu, Nestlé, Danone, Dr. Oetker, Europasta, Rostlinně nebo Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

Události: Nové značení nutriční hodnoty potravin (zdroj: ČT24)

Potravinové společnosti diskutují o prospěšnosti systému

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o jednoduchý systém, který opticky připomíná štítky energetické účinnosti spotřebičů. Uvedl také, že je jednou ze součástí řešení obezity u obyvatel Česka. 

Platformu podpořili kromě lékařů také někteří výrobci potravin. Například Vratislav Janda ze společnosti Nestlé ale varoval, aby se systém používal k poměřování toho, jaká potravina je „zdravější“. Barvy podle něj mohou být matoucí a každá potravina by měla mít místo ve vyvážené dietě. 

Studio 6: Značení nutričních hodnot potravin (zdroj: ČT24)

Nutri-score podporuje také Danone. Podle mluvčího společnosti Petra Kopáčka se snaží firma značit všechny nově designované výrobky, do konce roku by mělo být toto značení na třetině jejích mléčných a na rostlinné bázi založených produktů.

Česká technologická platforma pro potraviny už dříve uvedla, že aby byl systém doopravdy správný, měl by zohledňovat velikosti porce nebo způsoby přípravy polotovarů, jako je například smažení.