Prvotním kontaktem s kyberzločinci jsou podvodné odkazy na sociálních sítích nebo v chatovacích aplikacích. Uživatele lákají na možnost velké peněžní výhry v hodnotě statisíců korun, pokud rozešlou odkaz svým kontaktům v aplikacích WhatsApp, Viber nebo Telegram a přátelům na Facebooku. Poté jej navedou ke stažení aplikace, která si vyžádá týdenní platbu ve výši až 1550 Kč.

Pokud uživatel podvodné stránky navštíví, přivítá jej průzkum s možností vyhrát až 500 tisíc korun. Stránka zneužívá logo České pošty a může na první pohled působit důvěryhodně. Průzkum se mimo jiné dotazuje na uživateli nejvíc používaný komunikační program. Po dokončení průzkumu nabídne stránka uživateli dárky k otevření. Třetí otevřený dárek obsahuje vždy výhru velké částky peněz.

Vůz policie - ilustrační foto.
Klienty připravili o více než dvě miliardy. Policie postaví manažery před soud

Podmínkou získání "vyhraných" peněz je rozeslání odkazů na dotazník přátelům. Stránka tak nutí uživatele, aby podvodné odkazy rozeslali přátelům a skupinám na sociálních sítích. Na rozeslání odkazu má přitom uživatel stanovený časový limit. Poté, co rozešle odkazy, je přesměrován na stránku podvodné mobilní aplikace, která se vydává za aplikaci sledující cestu poštovních zásilek. Po jejím stažení dostane oběť nabídku na placenou verzi aplikace. Aplikace stojí 70 dolarů za týden, tedy v přepočtu asi 1550 Kč. Aplikace však nefunguje, umí "pouze" strhávat peníze z bankovního účtu uživatelů.

Dálniční známky se na přechodu v Rozvadově dají pořídit na několika místech. Rozdíly v konečné platbě tvoří poplatky a různé kurzy nákupu a prodeje eura
Předražené dálniční známky už u hranic nekoupíte. O podvod nešlo, hájí se firma

"Podvod je o to nebezpečnější, že ke svému šíření využívá sociální vazby svých obětí. Jen málokdo podezírá zprávy od svých přátel z nekalých záměrů. Tento způsob šíření se nazývá také sociální inženýrství, tedy manipulace s uživateli za účelem předem stanovené akce," uvedl Jakub Vávra z Avastu.

K přesměrování na podvodné stránky využívají útočníci různé náhodně generované domény. Obvykle však mají v názvu Českou poštu.