Afghánistán ctí práva víc než Slovensko, řekl bývalý šéf soudu při hádce kvůli rouškám

Bývalý šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin si v budově soudu odmítl nasadit roušku.

Harabin se velmi ostře pohádal s policií

Bývalý předseda slovenského Nejvyššího soudu Štefan Harabin se téměř popral s policií, když do budovy, kterou v minulosti řídil, vstoupil bez roušky. Harabin si strážcům stěžoval, že Slovensko je v dodržování lidských práv horší než Afghánistán. K nošení roušek ho prý žádný zákon nenutí.

Kdysi velel ministerstvu spravedlnosti a byl místopředsedou vlády v kabinetu Roberta Fica. Později se stal šéfem Nejvyššího soudu Slovenska a chtěl kandidovat na prezidenta. Teď se Harabin velmi ostře pohádal s policií a strážci, kteří ho nechtěli do budovy Nejvyššího soudu pustit bez roušky.

Harabin na místo doprovázel konspirátora a redaktora Tibora Eliota Rostase, který čelí žalobě za šíření extremistických názorů. Ten byl v minulosti odsouzen za urážlivý článek o Židech a měl platit pokutu, proti rozhodnutí se ale odvolal.

Exšéf nejvyššího soudu se chtěl zúčastnit dalšího veřejného zasedání v Rostasově případu. Jenže u vchodu Harabina zastavila kvůli chybějící roušce soudní stráž. Bývalý soudce si ochranu dýchacích cest nenasadil, místo toho se začal vehementně rozčilovat. „I v Afghánistánu je vyšší úroveň dodržování lidských práv,“ křičel.

Tomu se snažila za velké pozornosti médií domlouvat i přivolaná policie, jenže bez úspěchu. Harabin argumentoval tím, že v budově soudu nemají žádnou pravomoc. Informoval o tom web Noviny.sk.

Nakonec se Harabin ani Rostas, který rovněž přišel bez roušky, na veřejné zasedání nedostali.

Tagy:
policie Slovensko Afghánistán rouška hádka nejvyšší soud soud Robert Fico soudce Štefan Harabin Tibor Eliot Rostas chirurgická maska