„Rozvrtávat a zdržovat.“ Komu by se hodila neúčast Pirátů ve vládě?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Komu by prospělo, kdyby z vládní pětky vypadla Pirátská strana? Je třeba znát odpověď na tuto otázku dříve, než začneme dělat závěry ze spekulací, že Bartošovi lidé torpédují vznik nového kabinetu. Kdyby to vážně provedli, tak taková transakce by měla jediného beneficienta: Andreje Babiše. Vydělali by i lidé z Hradu a hypotetičtí příznivci vládnutí s ANO uvnitř ODS. Zato Piráti by byli za hlupáky.

Skutečně se ptejme: proč by to asi Piráti dělali? Samozřejmě, vždy se v různých stranách najdou lidé, kteří sice nejsou u jednání, nic o nich nevědí, ale vyslovují silné názory. Ty však neberme vážně. Jestli nějací Piráti volají po tom, aby šla strana do opozice, nesmíme to přeceňovat, zásadní je, jak mluví vedení. To samé platí o slovech senátora za STAN, který má nulovou kompetenci ke svému tvrzení, že i jedno ministerstvo je pro koaličního partnera moc. Platí jasná hierarchie, tedy co říkají předsedové – „vyšší bere“.

Když na brífinku pěti předsedů budoucí koalice slyšíme, že Piráti do vlády chtějí a že se STAN mají domluvu o rovném zastoupení, tak to přebíjí jakékoli spekulace. Mnohým se to těžko přijímá, konspirace bývají lákavé a zejména Češi rádi dávají přednost „neoficiálním“ zprávám. Navíc momentální prezident a premiér jim lžou skoro častěji, než mluví pravdu. Nicméně v takové záležitosti by si dokonce ani oni nevymýšleli. Jde o příliš vážnou věc a zalhat by znamenalo zcela ztratit tvář.

Když se sestavuje vláda, pouze velmi málo lidí má informace o tom, jaká je skutečná situace. Znají ji šéfové stran a hlavní slovo má designovaný premiér. I poslanci již jsou příliš daleko, aby mohli sloužit jako věrohodný zdroj. Nemluvě o senátorech, či od centra moci ještě vzdálenějších členech. Musíme počkat, co se dozvíme v první řadě od Petra Fialy a dále od Mariana Jurečky, Markéty Pekarové Adamové, Víta Rakušana a Ivana Bartoše. Jejich poslední slova zní: jsme na dobré cestě a mezi STAN a Piráty bude parita.

Matematický oříšek

Dalším důvodem k veřejným dohadům je přetahovaná o konkrétní křesla. Když Pekarová Adamová prohlásila, že Bartoš a spol. komplikují jednání, může za tím stát i skutečnost, že jak TOP 09, tak Piráti mají zájem o klíčový a prestižní resort ministerstva zahraničí. To je však pochopitelné, každý si chce vyjednat co nejlepší pozici nejen co se týká počtu, ale i síly ministerstev a není důvod kvůli tomu říkat, že koalice je před rozpadem. Nakonec bude platit, co řekne příští premiér – a ten zatím mlčí.

Pirátům je také vyčítáno, že mají údajně příliš velké oči a jen kvůli nim kabinet nabobtná a bude příliš „drahý“. Tohle buď šíří ze zlé vůle ti, kteří si novou vládu nepřejí (či v ní nechtějí vidět Piráty), nebo ti, kteří nerozumějí technologii vládnutí. Bez ohledu na to, jaké jsou počty poslanců uvnitř koalice PirSTAN, je při pěti stranách rozdělení křesel matematický oříšek. Nejprve musíte určit poměr mezi oběma koalicemi. A SPOLU nemůže partnerům nabídnout méně ministrů než třetinu, což odpovídá mandátům ve sněmovně.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Kdo by těžil z neúčasti Pirátů ve vládě?
  • Která jiná vládní koalice by se tím dostala do hry?
  • A jak to souvisí s partou kolem prezidenta Zemana?
sinfin.digital