Hlavní obsah

Zajistili miliony eur v kryptoměnách. Policisté zasáhli proti zločincům na darknetu

Haag

Přibližně 150 lidí skončilo ve vazbě v návaznosti na celosvětovou policejní operaci namířenou proti obchodu s drogami či zbraněmi na skryté části internetu označované jako darknet. Podle agentury AFP to v úterý oznámila evropská policejní agentura Europol. Úřady při zásahu zajistily miliony eur v hotovosti či kryptoměnách i omamné látky a střelné zbraně.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Cílem těchto operací je dát najevo zločincům, kteří operují na darknetu, že bezpečnostní komunita má k dispozici nástroje a mezinárodní partnerství, aby je odhalila a dohnala k odpovědnosti za jejich nelegální aktivity,” řekl náměstek operačního ředitele Europolu Jean-Philippe Lecouffe.

Globální operace s názvem DarkHunTOR podle evropské policejní agentury sestávala ze zásahů v sedmi evropských zemích včetně Německa a Francie, dále ve Spojených státech a Austrálii.

Nejvíce podezřelých, 65, bylo zatčeno v USA, dalších 47 v Německu a 24 v Británii. Europol hovoří o jedné z největších dosavadních iniciativ v souvislosti s obchodováním na odvrácené straně internetu.

Černý trh s falešnými certifikáty a negativními koronavirovými testy jen kvete

Bezpečnost

Takzvaný darknet je soustavou webových stránek, které jsou navrženy tak, aby zůstávaly mimo dosah běžně používaných internetových vyhledávačů. „Jsou oblíbené mezi zločinci, jelikož jsou nakupující a prodejci z větší části nedohledatelní,” vysvětluje agentura Reuters.

Do letošního roku patřil mezi největší platformy tohoto druhu web s názvem DarkMarket, v lednu ale německé úřady oznámily, že se policii podařilo on-line tržiště vyřadit z činnosti a zadržet 34letého Australana, který je provozoval.

Nový zásah podle Reuters necílil na správce stránek jako dřívější operace, nýbrž na prodejce a zákazníky. Policisté při něm zabavili 26,7 milionu eur v hotovosti a kryptoměnách (skoro 700 milionů Kč), jakož i 234 kilogramů drog.

Jak funguje darknet 

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám