Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

PC Health Check pro všechny: Microsoft instaluje nástroj jako aktualizaci na počítače s Windows 10

Nedávná aktualizace systému Windows 10 rozšiřuje aplikaci Kontrola stavu osobního počítače (PC Health Check) na všechny počítače s tímto operačním systémem. Nástroj byl původně určen pro vyhodnocení, zda lze zařízení aktualizovat na Windows 11, nicméně nově má sloužit k obecnější kontrole stavu počítače.

Aktualizace KB5005463 přinese aplikaci Kontrola stavu osobního počítače (dříve známou jako Nástroj pro kompatibilitu systému Windows 11) do systémů Windows 10 ve verzi 2004 a novějších. Přestože Microsoft tvrdí, že nyní slouží obecnějším účelům, počítače s Windows 11 ji nedostanou.

PC Health Check pro všechny

Primárním úkolem aplikace je nadále zobrazování informací o tom, zda je počítač možné aktualizovat na Windows 11. Kromě toho poskytne také další údaje o počítači, jako je jeho název, velikost operační paměti, kapacita primární úložné jednotky a stáří (není však jasné, jak se stáří počítá).

Aplikace poskytuje další přístupový bod, ze kterého mohou uživatelé nastavit zálohování a synchronizaci služby OneDrive. Nabídne také alternativní způsob, jak lze kontrolovat stav Windows Update a zjistit, jakou konkrétní verzi systému Windows 10 uživatel právě používá.

Aplikaci můžete odinstalovat

Podle poznámek k aktualizaci může aplikace „zobrazit aktuální kapacitu baterie vzhledem k původní kapacitě u zařízení, která používají jednu nebo více baterií“. Ačkoli dokáže zobrazit volnou kapacitu úložiště, zdá se, že kontroluje pouze hlavní disk, ze kterého je spouštěn operační systém.

V poznámkách k aktualizaci je uvedeno, že se jedná o součást automatické aktualizace systému Windows 10, kterou lze nainstalovat přes Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Vyhledat aktualizace. Aplikaci Kontrola stavu osobního počítače si můžete stáhnout také ručně z Katalogu služby Microsoft Update.

Závěrem zbývá dodat, že aplikaci Kontrola stavu osobního počítače můžete snadno odebrat, pokud pro ni nenajdete žádné využití. To lze provést standardní cestou, tedy přes Nastavení-Aplikace a funkce.

Diskuze (11) Další článek: Bitcoin je populární, ale rigidní. Kryptoměnou, která umí úplně všechno, bude Ethereum 2.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,