Hlavní obsah

Havlíček: Pokud EU zatrhne nulovou DPH z energií, pak bude pět procent

– Lucemburk/Praha

V případě, že by Evropská komise neakceptovala plán české vlády dočasného zavedení nulové daně z přidané hodnoty (DPH) u energií, přistoupí kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ke snížení na pět procent. Po jednání unijních ministrů to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Ministři pro energetiku při úterním mimořádném jednání hovořili o opatřeních, které mohou státy učinit, aby zastavily raketový nárůst cen energií.

Havlíček hovořil o českém plánu dočasného zavedení nulové daně z přidané hodnoty (DPH) u energií, který na listopad a prosinec schválila vláda. To však současná unijní pravidla neumožňují a Babišův kabinet tak podle Havlíčka doufá, že vzhledem ke složité situaci bude mít komise pochopení pro tento krok a nevznese vůči Česku žalobu.

Státy EU se neshodly na řešení drahých energií

Ekonomika

„My v současné chvíli nechceme stahovat kalhoty před brodem a chceme vyjednávat tu maximální možnou výhodu, to znamená až nulu,” prohlásil český ministr. Pokud by však komise nulovou daň neakceptovala a s Českem zahájila řízení, je podle Havlíčka vláda připravena upravit návrh snížené DPH například na pět procent.

Úterní jednání ale žádnou většinovou shodu na řešení aktuální krize nepřineslo.

Skopeček se pustil do Schillerové: Nulová DPH na energii neřeší příčinu zvyšování cen

Domácí

Francie se Španělskem navrhovaly strukturální reformy energetického trhu, zatímco další státy v čele s Německem trvají na tom, že současná krize je pouze dočasná a radikální kroky nejsou zapotřebí.

Reklama

Výběr článků

Načítám