Software | Grafický editor

Český „webový Photoshop“ zase o kus lepší. Photopea 5.2 má užitečné funkce pro fotky i grafiku

Bitmapový editor Photopea od Ivana Kuckira poskočil do verze 5.2. Protože funguje kompletně na webu, není třeba provádět žádné změny a všechny novinky budou ihned dostupné. Kromě několika oprav autor přidal i sedm užitečných funkcí.

V editoru lze nově otevírat obrazové soubory v jiných barevných prostorech než klasickém sRGB, Photopea sám pozná a správně zobrazí například často používaný Adobe RGB. Poradí si také s tiskovým formátem CMYK. Předehnal tak i oblíbený Gimp, kde se na podporu čeká už roky.

Photopea 5.2 dále zlepšuje úpravy textu, umožňuje vektorové tvary vykreslit vlastními štětci, vektorové čáry lze zakončit šipkami a nový je také nástroj, který přenese barvy z jednoho obrázku (či vrstvy) do druhého. Posledním tahákem je odšumovací filtr, který dokonce využívá GPU pro urychlení výpočtů.

Editor je možné používat zdarma, avšak s reklamou zabírající část prostoru. Placené účty, které podle délky úvazku stojí od 3,33 do 9 dolarů měsíčně, jsou bez reklam a s historií úprav, která je o dva kroky delší.

Diskuze (1) Další článek: Facebook je na cestě ke třem miliardám aktivních uživatelů, už chybí jen kousek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,