Studie, která minula cíl. Německý vědec chtěl pomoci uprchlíkům, vyvolal vůči nim větší nenávist než neonacisté

Studie německého sociologa Nikolaie Hukeho z Univerzity v Kielu poukázala na údajně katastrofální podmínky pro běžence v německých azylových zařízeních. Místo očekávané nápravy těchto podmínek však Hukeova práce vedla v Německu k největší vlně nenávisti a verbálním útokům proti uprchlíkům za poslední roky. Sociolog však svou studii i nadále hájí jako potřebnou.

Takřka všichni uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy, touží podle svých výpovědí po tom, aby se dostali do Německa. To u mnoha Němců vede k domněnce, že právě jejich země nabízí žadatelům o azyl ty nejlepší podmínky. Proč by jinak toužili po tom zůstat v Německu a nikoliv třeba v České republice?

Jenže sociolog Nikolai Huke vlastním šetřením údajně zjistil, že mnozí uprchlíci jsou v zemi nejen nespokojeni, ale doslova frustrováni z toho, jakého zacházení se jim dostalo. K takovému závěru dospěl poté, co od října 2020 do února 2021 – tedy v době pandemie – zpovídal 16 migrantů v německých uprchlických a azylových táborech.

Své studii, široce citované i v Česku, proto dal Huke titulek „Jako ve vězení“ a doprovodil ji i jinými, z pohledu Němců velmi expresivními citacemi o údajně špatných životních podmínkách uvnitř azylových zařízení.

sinfin.digital