Koalice Spolu: Pojišťovny by kvůli očkování měly oslovit rizikové skupiny

Pro zrychlení očkování proti covidu-19 by měly zdravotní pojišťovny rozeslat rizikovým skupinám informační materiál, který by představil výhody očkování a vyvrátil mýty s ním spojené. Větší roli by měli hrát také praktičtí lékaři, uvedl v dnešním stanovisku AntiCovid tým koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Společně s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých jedná o vytvoření budoucí vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že bude jednat s pojišťovnami o tom, jak by se mohly více zapojit.

Stejně jako vláda koalice Spolu uvádí, že jen očkování znamená návrat k normálnímu životu. Podle koalice by pojišťovny měly rozeslat rizikovým skupinám, a to především seniorům, informační materiál. Měl by představit výhody očkování, vyvrátit mýty s ní spojené a apelovat na adresáty, aby se nechali očkovat. V Česku stále zůstává asi 400.000 seniorů, kteří nákazu neprodělali a nejsou očkovaní. Seniorům častěji hrozí těžký průběh covidu-19.

"Výraznější roli by měli hrát také praktičtí lékaři, kteří by měli aktivně vést svoje neočkované pacienty k tomu, aby se naočkovali," uvedl AntiCovid tým. Také podle Vojtěcha je přesvědčování nyní na prakticích. Jejich předseda Petr Šonka ale dnes v Rádiu Impuls řekl, že se mnohé pacienty nedaří k očkování přesvědčit, mnozí se z nejrůznějších důvodů očkovat nechtějí.

Podle AntiCovid týmu by vláda měla také posílit kapacity trasování, podle koalice hygieny nestíhají dohledávat všechny nahlášené kontakty.

Spolu je také pro testování ve školách, které navrhuje udělat v pondělí po podzimních prázdninách. V tento den se podle rozhodnutí vlády budou testovat žáci v osmi okresech, kde je situace nejhorší.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) očkování

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy