Kdo míří do vlády Petra Fialy? Koaliční lídři mlčí, indicie však existují

Přestože většina lídrů koalic Spolu a PirSTAN – pokud jde o jména budoucích ministrů – disciplinovaně mlčí, lze už nyní, alespoň v hrubých obrysech, načrtnout podobu budoucí vlády. Náš odhad je sestaven na základě informací od několika zákulisních hráčů české politiky, kteří jsou s dosavadním vyjednáváním o nové vládě detailně obeznámeni. Současně je třeba zdůraznit, že ještě pořád může dojít k celkem podstatným posunům.

Také proto budoucí premiér a předseda ODS Petr Fiala, stejně jako předsedové dalších koaličních stran, odmítají zveřejňovat byť dílčí závěry a nominace jednotlivých stran. Jedno je ale jasné: přestože vzniká vláda pěti stran, jednání spolu vedou dvě koaliční uskupení, přičemž každé z nich šlo do voleb s pečlivě propracovaným programem, který byl sám o sobě už kompromisem uzavřeným třemi v jednom, a dvěma stranami ve druhém případě.

A zatímco koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) podle našich informací působí během povolebních vyjednávání kompaktně a sehraně, u Pirátů a Starostů to údajně mnohdy drhne. Minulý týden o tom informoval třeba server Seznam Zprávy. Především Piráti se vinou volebního debaklu dostali do složité situace, jejich vedení čelí protichůdným tlakům (od členské základny, budoucích vládních partnerů, od voličů a široké veřejnosti), navíc nikdo nemůže s jistotou říct, že dojednaná koaliční smlouva projde jejich vnitrostranickým referendem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš sice veřejnost ubezpečuje, že vše postupuje podle plánu a že jejich koalice postupuje tak, jak si slíbila v povolební strategii, se čtyřmi poslanci v zádech ale i on cítí, že to až tak podle plánu přece jen není. Mít při tomto počtu poslanců třeba tři ministry, tedy stejný počet jako KDU-ČSL, která v nedávných volbách obdržela mandátů třiadvacet, je poněkud nestandardní. Ale budiž: Piráti a STAN celou šlamastyku s kroužkováním rámují tak, že šli do voleb společně, počítá se tedy jejich společný výsledek a společně také vyjednávají o nové vládě.

Za další je třeba říct toto: nikdo z námi oslovených aktérů nepochybuje o tom, že vláda vznikne. Navíc dost možná v rekordně rychlém čase. Přece jen, v minulosti nebylo výjimkou, že jsme tady měli vládu s důvěrou až několik měsíců po volbách. To se navzdory nejasnému postupu Pirátů letos skoro jistě nestane. A Petr Fiala to také na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně zopakoval: lídři vznikající koalice nepromeškali ani jeden den, od voleb systematicky pracují na programovém prohlášení vlády a podle Fialy si všichni až příliš dobře uvědomují, jaký mandát a k čemu od voličů dostali.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Kdo míří do vlády Petra Fialy?
  • V jakém poměru si koalice rozdělí ministerstva?
  • U jakých resortů je takřka jasno?
sinfin.digital