Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Fico uvázl v tajných odposleších z chaty. Slovenská média přirovnala odhalení ke kauze Gorila

Jestli se po volbách zdálo, že Fico je na odpis, tak teď je všechno jinak. foto: Reuters

Analýza
Na Slovensku se objevily nové, tajně pořízené nahrávky a videozáznamy politiků. Jde o materiál zachycující nejvýraznější osobnosti bývalé vládní strany Smer-sociálna demokracia, někdejšího premiéra Roberta Fica a dřívějšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka.
  20:31

Mezi červencem a zářím letošního roku se oba opakovaně scházeli na chatě nedaleko Nitry s Miroslavem Bödörem, otcem Norberta Bödöra, slovenského oligarchy a vlivného zákulisního hráče v politice a byznysu, který je v současné době ve vazbě kvůli obvinění z korupce a legalizace příjmů z trestné činnosti.

Informaci přinesl jako první server Aktuality.sk, jenž také uveřejnil fotografii z jednoho z těchto setkání. Postupně rovněž uveřejňuje přepis policejní nahrávky.

Schůzek mělo proběhnout celkem devět. Kromě Fica, Kaliňáka a Bödöra se jich účastnili i advokáti Marek Para a Pavol Gašpar. Oba patří k okruhu lidí blízkých Smeru. Para obhajuje i kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jehož viní vyšetřovatelé z toho, že zadal vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka.

Slovenský expremiér Robert Fico (19. října 2021)
Slovenský ministr vnitra a místopředseda vládní strany SMER Robert Kaliňák

Advokáti Para a Gašpar vystupují i jako obhájci některých obviněných v kauze „Očistec“. To je krycí název operace z podzimu 2020 namířené proti špičkám slovenské policie a justice, které čelí obviněním z korupce.

Během rozsáhlého zátahu bylo tehdy zadrženo několik vysoce postavených policistů, včetně jejich bývalého prezidenta Tibora Gašpara, otce právníka Pavola Gašpara. Exšéf policie sedí ve vazbě pro podezření z korupce, založení zločinecké skupiny a zneužívání pravomoci veřejného činitele. V síti vyšetřovatelů uvázl i šéf speciální protikorupční prokuratury Dušan Kováčik, jenž byl před časem nepravomocně odsouzen ke 14letému trestu. Kvůli nebezpečí ovlivňování svědků je řada zadržených během akce „Očistec“ stíhána vazebně.

Den ústavy, den protestů. Fico možná začal ‚lovit‘ odmítače na východě Slovenska

Podle Úřadu slovenské speciální prokuratury potvrzují záznamy snahy osobností z prostředí politiky, byznysu a advokacie ovlivňovat trestní stíhání nejzávažnějších trestních kauz na Slovensku.

Někdejší ministr vnitra Kaliňák měl s advokátem Parou koordinovat své výpovědi na policii, když diskutovali o tom, která verze bude nejlepší.

Někdejší premiér Fico zase podle nahrávek domlouval s Miroslavem Bödörem podporu pro své politické aktivity, například veřejné demonstrace proti politice současné slovenské vlády ze začátku září. Bödör dává najevo, že je schopný zajistit, aby na protestní shromáždění dorazil dostatečný počet lidí.

Původní důvod odposlechů? Pytláctví

Jak uvedl slovenský Denník N, narazila policie na popsané schůzky náhodou. Původně totiž příslušný okresní soud v Nitře vydal povolení k odposlechům v souvislosti s vyšetřováním trestného činu souvisejícího s pytláctvím.

Podle původního podezření se mělo na chatě obchodovat s ilegálně zabitou zvěřinou. Když policie podala žádost o odposlechy, prý netušila, že mezi návštěvníky chaty budou mimo jiné Fico s Kaliňákem.

Bývalý premiér spatřuje v zajištěném materiálu potvrzení, že demokracie a právní stát jsou na Slovensku „v totálním rozvratu“.

Na Slovensku obvinili z korupce guvernéra centrální banky, exministra Kažimíra

„Rok a půl mluvím o zneužívání trestního práva pro boj s opozicí. Rok a půl tvrdím, že ve vazbě sedí nevinní lidé,“ komentoval čerstvě uveřejněné záznamy. Dodal, že nevidí důvod, proč by se nemohl scházet s těmi, kdo usilují o očistu zadržených.

Fico speciální prokuraturu dlouhodobě podezřívá z politické zaujatosti vůči němu i lidem spjatým s jeho stranou. Její počínání přirovnal v minulosti opakovaně k politickým procesům, které probíhaly v padesátých letech v komunistickém Československu.

Předsedovi opozičního Smeru zejména vadí, že nástupcem zadrženého Dušana Kováčika v čele speciální prokuratury, která vyšetřuje nejzávažnější kriminalitu včetně případů korupce, stojí od letošního února bývalý politik Daniel Lipšic.

Ten byl v minulosti ministrem spravedlnosti a vnitra v pravicových vládách premiérů Mikuláše Dzurindy a Ivety Radičové v letech 2002 až 2012. Podle Fica musí být Lipšic „v důkazní krizi“, když prý dal sledovat a odposlouchávat lídra opoziční strany na setkání s advokáty lidí, které on považuje za nevinné.

Novodobá kauza „Gorila“?

Některá slovenská média přirovnala odhalení ke kauze „Gorila“ z let 2005 a 2006. Tehdy se měli v jednom konspiračním bytě v Bratislavě scházet přední slovenští politici s šéfem investiční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem.

Jednali údajně o úplatcích a provizích za podporu aktivit vlivné společnosti. Slovenská informační služba o těchto setkáních pořizovala tajný dokument obsahující přepisy rozhovorů s krycím názvem „Gorila“.

Informace o existenci spisu unikly na veřejnost v roce 2011 a svého času vyvolaly na mnoha místech Slovenska masové demonstrace. Vedly zároveň k diskreditaci tehdejších pravicových stran a k vítězství Smeru v parlamentních volbách.