Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch vyvrací mýty: Očkovaní nejsou infekční jako neočkovaní. A neplodnost po vakcíně?

  • Autor: ula - 
    27. 10. 2021
    05:00

    Epidemie covidu v Česku nabírá na síle. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se jedná zejména o epidemii neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných. Pokud by se proočkovanost zvýšila, bylo by možné zrušit „třeba zítra“ všechna protiepidemická opatření, uvedl Vojtěch. Jenže Češi podle něj stále věří mýtům o očkování, které už ale byly několikrát studiemi vyvráceny. Tři nejčastější zmínil sám ministr zdravotnictví.

  • 1.Má očkování proti covidu-19 vliv na plodnost?

    „Publikované studie, zejména jedna z nich, která byla uveřejněna před pár dny, jednoznačně vyvrací mýtus, že by covid-19 měl vliv na plodnost u žen či mužů,“ uvedl Adam Vojtěch.

    Vakcína plodnost skutečně neovlivňuje. Očkovací látka nemá možnost, jak se dostat k vaječníkům či spermiím.

    V Česku kolují dezinformace o neplodnosti nejen o ženách, ale i o mužích. V izraelské nemocnici Hadassah analyzovala lékařka Myriam Safraiová vzorky od 72 mužů, aby zjistila, jestli vakcíny ovlivní motilitu, tedy schopnost pohybovat se, jejich spermií. Výsledkem této studie, první svého druhu, je, že očkování na ni nemá žádný vliv. Oproti tomu prodělání onemocnění covid-19 vliv na plodnost mít může. Až u 25-30 % mužů onemocnění covid-19 sperma poškozuje.

    „Navíc se virus do lidských buněk dostává přes receptor pro enzym (jmenuje se ACE2), který se na varlatech vyskytuje v hojném počtu. Jeho poškození virem může vést k poškození funkce varlat, mezi něž patří i výroba spermií. I proto je vhodné využít očkování, ne riskovat následky nákazy a s nimi spojené případné potíže s početím,“ uvádí lékaři z Medici PRO Očkování.

    Ke stejnému závěru došla i studie zveřejněná v odborném magazínu The Lancet, na kterou odkazoval Vojtěch. Analyzovala vakcínu od společnosti AstraZeneca a vyšlo z ní mimo jiné, že míra potratů mezi naočkovanými a nenaočkovanými ženami byla téměř totožná. Stejná byla i plodnost.

    Vakcína nemá vliv na plodnost (ilustrační foto). Vakcína nemá vliv na plodnost (ilustrační foto). | Blesk:Jan Vilimek

  • 2.Jsou očkovaní stejně infekční jako neočkovaní?

    „Studie z Nizozemska ukazují, že byť se očkovaný může nakazit, tak pravděpodobnost je nižší. A je také nižší pravděpodobnost, než u neočkovaného jedince, že nákazu bude šířit,“ vysvětloval dále Vojtěch.

    Potvrdil to i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek na twitteru. Své tvrzení doložil aktuální studií.

    Centrum pro infekční choroby, epidemiologii a dohled v Nizozemsku ve své studii uvedlo, že účinnost vakcíny v omezení přenosu infekce je 63 %, u varianty alfa je to 73 %.

    Americká studie Univerzity v Illinois pak ukázala, že očkování snižuje přenos nákazy. Očkovaní lidé sice infekci v určitých případech přenáší, ale přenos je nižší než u neočkovaných lidí. Studie také ukázala, že očkovaní vylučují virus v menším množství a kratší dobu než neočkovaní.

    Video  Vojtěch: Epidemie covidu se v Česku stala epidemií neočkovaných. Dušek přidal čísla.  - Blesk - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 3.Skutečně nás chrání roušky a respirátory?

    Už od počátku pandemie se nejvíce diskutuje o účinnosti roušek a respirátorů. Během roku a půl byla publikována řada studií s různými výsledky, poslední, ta největší, která se uskutečnila v Bangladéši, jasně říká: Roušky chrání proti covidu-19. Vědci zkoumali jejich účinnost na 350.000 lidech, kterým roušky sami distribuovali. Chirurgické roušky přece jen ale chrání účinněji než roušky látkové. Při používání chirurgické roušky klesá riziko nákazy o 11 %, u látkové o 5 %.

    Roušky chrání proti covidu-19 (ilustrační foto). Roušky chrání proti covidu-19 (ilustrační foto). | Blesk:TONDA TRAN

Tonsta ( 28. října 2021 20:15 )

U nás v práci je od pondělka v karanténě jeden očkovaný kolega. Kromě ztráty čichu neměl žádné příznaky. Tak se tedy nechal raději otestovat, a byl pozitivní. Zaměstnavatel nám tedy doporučil nechat se otestovat, a dneska jsem se dozvěděl, že prý jsou další 3 pozitivní, z toho dva očkování.
Kdyby to politici s bojem proti covidu mysleli vážně, tak nařídí povinné testovaní očkovaných i neočkovaných, hrazené zdravotní pojišťovnou. Jenomže oni to evidentně vážně nemyslí, když naopak zruší hrazené testování.

Saw dan ( 28. října 2021 20:12 )

mluvící hlava, nejraději by dali zákonem tohle očkování, ale do svich děti by to nebodli, jen na papíře za love. Cepi sudlice a halapartny a jdem se do senátu podívat, jenže není kdo by nás pozdvihnul, zatím jede každéj sám za sebe

Tonsta ( 28. října 2021 19:53 )

Aby měl člověk čistý štít, tak by nesměl především vůbec lézt do politiky.

yarda ( 28. října 2021 11:25 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/pr­ibehy-neockovanych-bali-se-ze-je-vakcina-zabije-ted-lezi-na-kysliku-178975

...„Pořád se mluvilo o doktorech, hercích nebo zpěvácích, kteří se nenechali očkovat proto, že se neví, co to s lidmi udělá,“...

Každý svého štěstí strojvedoucím.
Ale pokud si někdo, zvlášť někdo veřejně známý, pustí hubu na špacír, že se oočkovat nedal a NEDÁ a rádoby rozumně to zdůvodňuje, tak by se to mělo řešit jako veřejné ohrožení. Nebo aspoň šíření poplašné zprávy

krapotkin ( 28. října 2021 10:45 )

Kochane, kolik známých ještě máš. Já zase sou ***ím se setřičkami u nás a ani jedna není očkovaná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa