Video placeholde

Chceme podrobnější informace o zdraví prezidenta, video nic nezměnilo, říká senátor Hraba

Budu navrhovat, abychom před hlasováním o článku 66 měli podrobnější zdravotnický posudek o zdravotním stavu prezidenta Zemana, říká senátor a předseda komise pro Ústavu Zdeněk Hraba /STAN/. Jde podle něj o jednoznačnější odpověď na otázku, zda je prezident schopen vykonávat svou funkci (tedy ne jen pracovní povinnosti), ale i o případné pevnější podklady pro ústavní žalobu, kterou by se mohl Miloš Zeman bránit. Podle Hraba by mohla být teoretická hranice, kdy by mělo být o článku 66 jasno, konec listopadu, kdy už by podle něj měl být jmenován nový premiér.

Hraba míní, že video prezidenta ze 14. října nic nedokazuje, neboť pak se jeho stav zhoršil. Zveřejnění záznamu podle Hraby mělo posloužit spíš lidem z prezidentovy kanceláře, vedoucí kanceláře Mynář by prý měl být případně odvolán, i když tím prezident přijde o nejbližšího spolupracovníka, kterého si vybral. Hraba říká, že by mělo znovu vzniknout koncilium, které by prezidentův stav posuzovalo. Zrušení článku 66 (a navrácení pravomocí) může přijít i potom, až prezident veřejně vystoupí.

Jedno ministerstvo pro Piráty je až dost, zopakoval senátor. Volby překreslily nastavení spolupráce Pirátů se Starosty. Podle Hraby by navíc nebyla neúčast Pirátů ve vládě porušením koaliční smlouvy mezi oběma subjekty, je tam prý prostor pro její různé výklady. Vláda se bude muset zaměřit hlavně na hospodářskou a covidovou krizi. Ve hře by mělo být šetření, ale i řešení příjmů rozpočtu. Hraba zmiňuje třeba zvyšování spotřebních daní (na tabák či alkohol).

Proč je teď třeba mluvit o článku 66? Jak se situace prezidenta mění? Měli by jít podle Zdeňka Hraby Piráti do vlády? A jak řešit hospodářskou krizi? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>