Cudzinecká légia aj priateľstvo s Pánom X. Kľúčový svedok inšpekcie Kaľavský má temnú minulosť
27.10.2021 00:01

Cudzinecká légia aj priateľstvo s Pánom X. Kľúčový svedok inšpekcie Kaľavský má temnú minulosť

Ján Kaľavský sa sám označuje za prototyp policajta. Výpoveď Petra Petrova alias Tigra ho však ukazuje aj v inom svetle.

Aktualizované o reakciu bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana.

Najdôležitejším svedkom tímu policajnej inšpekcie v prípade podozrení z manipulovania vyšetrovania veľkých káuz je dnes už bývalý šéf operatívcov bratislavskej NAKA Ján Kaľavský.

Dnes má na krku množstvo obvinení z korupcie, zneužitia právomoci a marenia spravodlivosti. Kaľavský mal predovšetkým vynášať informácie z polície a prijímať úplatky. V súčasnosti je na úteku a súd naňho vydal medzinárodný zatykač.

Sám sa v minulosti označil za prototyp čestného policajta, ktorý v zbore strávil viac ako 15 rokov.

V skutočnosti sa však policajtom zrejme nikdy nemal stať. Ešte predtým, ako obliekol policajnú uniformu, mal totiž fungovať v celkom iných zložkách. Viacero zdrojov pre Aktuality.sk potvrdilo, že vtedy len 20-ročný Ján Kaľavský ešte v roku 2002 pôsobil vo francúzskej Cudzineckej légii. Dokonca sa stal súčasťou elitnej jedenástej parašutistickej brigády.

Kaľavský alebo Kow...y

Redakcia Aktuality.sk získala fotografie dvoch preukazov, ktoré by mohli tieto informácie potvrdzovať. Na oboch sú fotografie mladého muža, ktorý sa veľmi nápadne podobá na Jána Kaľavského. Sú však vystavené na iné meno – hoci má ísť o Slováka z Bratislavy, na preukaze je označený ako A..m Kow...y.

Nápadne podobné sú aj dátumy narodenia – teda pravý dátum narodenia Kaľavského (ktorý je uvedený v ozname o pátraní po tejto osobe) a dátum na preukaze legionára: je medzi nimi posun presne o jeden mesiac a jeden deň.

Je všeobecne známe, že príslušníci Cudzineckej légie zvyknú vystupovať pod zmenenou identitou. Ide o ochranu legionárov pred vonkajším, teda nevojenským svetom.

Francúzska Cudzinecká légia vznikla už pred takmer dvesto rokmi. Je to špeciálna jednotka francúzskej armády a pôsobia v nej ľudia zo zahraničia. Výcvik aj samotná služba sú vraj veľmi tvrdé, vyžadujú si nielen fyzické, ale aj psychické schopnosti a zručnosti.

Druhý cudzinecký pluk francúzskej légie, kde podľa preukazu tento legionár pôsobil, má sídlo na ostrove Korzika. Je to jediný výsadkový pluk cudzineckej légie.

V minulosti bol nasadený napríklad v Somálsku, bývalej Juhoslávii, Pobreží Slonoviny, Afganistane či Mali. Práve pri nasadení v Afganistane zomrel v roku 2010 aj slovenský príslušník Cudzineckej légie.

3fotky v galérii Preukazy Jána Kaľavského k jeho členstvu v Cudzineckej légii Zdroj: Aktuality

Služba v cudzom vojsku

Aj obhajkyňa Jána Kaľavského, známa advokátka Eva Mišíková, už počula o tom, že jej klient mal byť v minulosti legionárom.

„Neviem túto informáciu potvrdiť a nemám možnosť si to u neho overiť. Nie sme v kontakte. Komunikujem len s jeho manželkou,“ reagovala pre náš portál.

Kaľavský sa mal pôsobením v légii chváliť aj viacerým kolegom počas svojej dlhoročnej služby v polícii, ale dôkazy o tom neboli. Pre médiá zasa v minulosti potvrdil, že hovorí plynulo po francúzsky.

Francúzska cudzinecká légia vystavila spomínaný legionársky preukaz v roku 2002. V tom čase nemohol Slovák vstúpiť do légie legálnym spôsobom, pretože služba v cudzej armáde bola u nás trestná. Postih nehrozil iba osobe, ktorej na to dal súhlas prezident SR ako hlavný veliteľ ozbrojených síl.

Aj dnes za to stále hrozí až osemročné väzenie, ale v roku 2015 zákon znovelizovali a priniesol podstatnú zmenu. Slováci už môžu beztrestne vstúpiť aj bez súhlasu hlavy štátu do armádnych zväzkov partnerov Slovenska, napríklad členských krajín NATO. V čase, keď mal byť na Korzike Kaľavský, však ešte platili prísne zákonné podmienky.

Každý policajt pritom musí byť bezúhonný – služba v légii by tak Kaľavského automaticky diskvalifikovala z pôsobenia v policajnom zbore. Kaľavský ako funkcionár NAKA navyše disponoval bezpečnostnou previerkou, policajtov takto preveruje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

Neštandardná kariéra

Zrejme len krátko po návrate na Slovensko – v roku 2004 – sa z Kaľavského stal policajt. Dlhé roky pôsobil ako ostreľovač na východnom Slovensku, potom krátko aj v špeciálnom Lynx Commande. Približne v roku 2017 prišiel na NAKA, kde pracoval na vtedajšom oddelení nelegálneho obchodu so zbraňami.

Neskôr sa presunul na operatívu protizločineckej jednotky k tímu vyšetrovateľov, ktorí odhaľovali trestnú činnosť gangu piťovcov a potom aj takáčovcov. Práve na základe ich prvotných zistení sa napokon rozbehli aj vyšetrovania veľkých prípadov z posledného roka, ako Očistec, Božie mlyny či Judáš. Kaľavský sa len po roku pôsobenia v operatíve dostal o poschodie vyššie. V lete 2020, keď elitnú NAKA viedol Branislav Zurian, dostal funkciu vedúceho druhého operatívneho oddelenia.

Viacerí Kaľavského kolegovia považujú kariéru niekdajšieho ostreľovača za pomerne neštandardnú. O jeho pracovnom postupe boli ochotní prehovoriť len anonymne.

Kaľavský si údajne najprv pomerne rýchlo získal dôveru časti policajtov vo svojom okolí. V práci sa často zdržiaval od rána do večera a niektoré informácie vedel získať doslova do pár minút.

„Prvý rok sa medzi operatívcami len učil, nebol vôbec samostatný. Za rok sa s takou prácou dá len oboznámiť, nič viac. On sa však na prekvapenie mnohých zrazu stal šéfom. Cap sa stal záhradníkom, hovorili sme si medzi sebou. Vyhral výberové konanie a začal rozohrávať svoje hry,“ hovorí o bývalom šéfovi operatívy náš zdroj. On sám vraj Kaľavskému neveril vôbec, no iní kolegovia s ním problém spočiatku nemali.

Agent inšpekcie

„Rýchlo sme si všimli, že má príliš dobré zdroje. O niečom sme sa zhovárali a on o desať minút prišiel s odpoveďami. Nevedeli sme, kto boli jeho informátori. Dnes to však vyzerá tak, že informátorom bol v skutočnosti Kaľavský, ktorý vynášal z polície osobám z kriminálneho prostredia,“ myslí si človek z bezpečnostných zložiek, ktorý si neželá byť menovaný.

Práve z toho dôvodu Kaľavský už v máji krátky čas čelil obvineniu – mal vynášať informácie podsvetiu aj svojmu bývalému kolegovi z operatívy NAKA Mariánovi Kučerkovi. Podľa uznesenia, ktorým súd rozhodoval o jeho väzbe, kolegovi vraj ukázal zoznam osôb, ktoré NAKA plánuje zadržať pri akcii Očistec. Kaľavský mal pred Kučerkom utrúsiť, že by bol nerád, ak by kamarát skončil rovnako. Napokon sa to naozaj stalo, Kučerku začiatkom decembra minulého roka zadržali pri akcii Judáš.

V uznesení o obvinení Kaľavského sa spomínalo aj meno Petra Košča, podľa medializovaných informácií vplyvnej osoby v prostredí tajnej služby či NBÚ, ktorú zvyknú označovať ako Pán X. Aj jeho mal Kaľavský podľa vzneseného obvinenia zásobovať informáciami.

Kaľavský ale vtedy nečelil obvineniu dlho – zrušila ho generálna prokuratúra. Ešte predtým sa však z operatívca NAKA stal agent policajnej inšpekcie.

3fotky v galérii Obvinený Ján Kaľavský Zdroj: Aktuality

Prototyp policajta

„Je to úplný komplot, úplný. Ja nemôžem zodpovedať za to, kto je obvinený. V živote som nevynášal informácie, ja som policajt 20 rokov a celý čas som robil podľa zákonov. Som bol prototyp vzoru policajta, aký má byť,“ povedal médiám potom, ako ho sudca Okresného súdu Bratislava III Juraj Kapinaj neposlal do väzby.

Bývalí kolegovia Kaľavského však tvrdia, že už koncom minulého roka bol nervózny. No a to bolo dávno pred jeho prvým obvinením. Dnes si to spájajú práve s rozbehnutými veľkými kauzami a so zatýkaním dôležitých funkcionárov, medzi ktorými boli aj ľudia z prostredia tajnej služby.

Pri decembrovej akcii Judáš totiž skončil vo väzbe aj bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a vtedajší prvý námestník SIS Boris Beňa, ktorý prakticky hneď začal spolupracovať s políciou.

Do skladačky podozrení okolo Kaľavského zapadla aj zvláštna situácia, ktorá sa odohrala neďaleko Pezinka. Po zadržaní bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na jeseň minulého roka sa pred domom Petra Košča objavilo auto Jána Kaľavského.

Médiá sa ho už začiatkom tohto roka pýtali na dôvod takejto návštevy. Do dnešného dňa ju nezdôvodnil. Kolegom mal vraj v tejto súvislosti uviesť, že Košč je jeho informátorom.

Stretnutie u Košča potvrdil

Historku s autom spomínal v jednom svojom výsluchu aj bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý po svojom zadržaní začal spolupracovať s polícou. Beňa prerozprával obsah svojho osobného rozhovoru s bývalým šéfom NAKA Branislavom Zurianom, ktorý mali viesť na káve v priestoroch SIS, kým ešte boli obaja vo svojich funkciách.

Zurian mu mal vtedy povedať, že „má na útvare problém, pretože jedného jeho človeka, s ktorým on veľmi dobre vychádza a robí u neho vedúceho operatívy na NAKA, odfotili pred domom Petra Košča, resp. tam odfotili jeho auto a on bol potom nadriadeným dotazovaný, čo to má znamenať a či vie, že jeho podriadený chodí na takéto stretnutia“.

Zurian vraj z celej veci nemal dobrý pocit, pretože šlo o človeka, ktorý mu bol blízky.

Bývalý šéf NAKA Zurian však v reakcii pre Aktuality.sk popiera, že by bol s Kaľavským v blízkom vzťahu.

„Kaľavský nebol nikdy mojím človekom," upozornil v stanovisku.

„Ja som Beňovi nič nerozrpával o Kaľavskom, ale počas toho, ako som u Beňu sedel, tak mi volal môj nadriadený a spýtal sa ma, čo robilo Kaľavského auto u Košča," vysvetľuje Zurian okolnosti, ako sa Beňa dozvedel o problematickej návšteve.

„Na túto otázku som ja reagovať, samozrejme, nevedel. Ja som ani netušil, že obaja sa poznajú. Preto som pred Beňom zavolal Kaľavskému a opýtal sa ho, kde sa nachádza, že s ním chcem rozprávať. Odpovedal, že má voľno. Vydal som mu preto príkaz, aby mi spracoval záznam za posledné dni s tým, kde bol, s kým sa stretol a aké auto používal. Tento rozhovor si vypočul zločinec Beňa," dodal Zurian.

Napokon vraj Kaľavský potvrdil stretnutie u Petra Košča, no dodal aj ďalšiu informáciu, ktorá je podľa Zuriana „pod stupňom utajenia. Ide o vzťah medzi ním a Koščom. Verifikoval som si tú informáciu u vyšetrovateľa v tíme Očistec a on mi ju potvrdil, že je pravdivá. Kaľavského záznam je evidovaný na NAKA.

Prečo Beňa odvolal ochranku

Aj Beňa sa s Petrom Koščom osobne pozná už od roku 2016 a v minulosti spolu pravidelne komunikovali. Beňa sa policajtom priznal, že práve od Petra Košča sa dopredu dozvedel o tom, že sa na neho chystajú policajti NAKA.

Košč alias Pán X mu volal cez šifrovaciu aplikáciu Signal týždeň pred policajnou akciou a varoval ho, že sa chystá jeho zadržanie. Povedal mu aj o porade, kde sa riešilo, ako to urobiť, keďže ako vysoký funkcionár SIS má pridelenú ochranku. Beňa sa preto vopred ozval vyšetrovateľom NAKA, že príde sám a v daný deň dal pokyn ochrankárom, aby pre neho nechodili. V deň akcie prišiel na policajné prezídium.

Košč mal mať informáciu o Beňovom zadržaní od svojho kontaktu na NAKA. Konkrétne od vedúceho na operatíve, ktorý predtým pôsobil v Lynx Commande a neskôr figuroval v tíme Očistec. Táto charakteristika by sedela opäť práve na Kaľavského.

Kamarát X

Ján Kaľavský mal v minulosti zaujímavého kamaráta, ktorého meno sa v ostatntom čase tiež premieľa v médiách. Je ním známy kajúcnik Peter Petrov alias Tiger z ekonomických káuz, ktorého ale na druhej strane policajná inšpekcia obvinila z marenia spravodlivosti a krivej výpovede spolu s takáčovcami Matejom Zemanom alias Zemákom a Csabom Dömötörom. V tejto kauze napokon vzniesli obvinenia aj vyšetrovateľom NAKA, proti ktorým svedčí práve ich bývalý kolega Kaľavský.

Petrov nebol iba Kaľavského kamarát, bol to aj jeho informátor. Vo svojich aktuálnych výsluchoch na policajnej inšpekcii ale Petrov tvrdí, že to bol, naopak, Kaľavský, kto mu vynášal informácie. A naznačuje, že pozná aj vzťah medzi Kaľavským a Koščom.

„Jedinou osobou, ktorá ma kedy žiadala a ovplyvňovala pred mojimi výsluchmi, bol práve Ján Kaľavský, ktorý ma minimálne od apríla 2020 žiadal, aby som nevypovedal proti jeho blízkemu priateľovi a šéfovi Petrovi Koščovi, ktorý sa obával stíhania svojej osoby,“ vypovedal Petrov na septembrovom výsluchu na inšpekcii.

Dvaja na úteku

Zrejme zlomovým momentom pre Jána Kaľavského bolo obvinenie Košča v marci tohto roka. Ten je stíhaný za 50-tisícový úplatok, ktorý mal odovzdať vtedajšiemu špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi za to, že zametie pod koberec vyšetrovanie šéfa odposluchov Jozefa Reháka a aj Koščove vlastné.

„Dňa 24. 03. 2021 ráno o 6:00 mi (Kaľavský, pozn. redakcie) volal cez aplikáciu Signal a uviedol mi, že je pod vplyvom alkoholu, keďže jeho kolegovia robili domovú prehliadku u jeho priateľa a s odstupom času si dovolím tvrdiť riadiaceho dôstojníka legalizácie Petra Košča,“ povedal Petrov o telefonáte s dnes už bývalým policajtom.

Obvinený Petrov vo výpovedi nazval Košča „riadiacim dôstojníkom legalizácie“ a tvrdí, že bol blízkym informátorom vtedy ešte šéfa operatívcov Kaľavského. Rovnako ako Kaľavský aj Košč je dnes na úteku v cudzine a je na neho vydaný medzinárodný zatykač.

Tigrova výpoveď

Petrov alias Tiger vyšetrovateľom na inšpekcii povedal, že Kaľavského sympatie a snaha obhajovať SIS boli stupňované najmä po zadržaní Mariána Kučerku a Borisa Beňu. Kaľavský sa podľa slov Petrova obával o svoju osobu, keďže obaja zadržaní vedeli o jeho protiprávnom konaní a zneužívaní právomoci verejného činiteľa.

„Dúfam, že vyšetrovateľ zabezpečí aj takéto nahrávky do tohto trestného konania, keďže práve aj Kaľavský ma vo februári 2021, keď som ho viezol poobede do práce na NAKU, upovedomil o tom, že Peter Košč už našiel spriaznenú prokuratúru a vyšetrovateľov, aby sa vedel pomstiť za to, že Slobodník (bývalý šéf národnej jednotky finančnej polície, pozn. red.) na neho vypovedal a doslovne ma Kaľavský ovplyvňoval a žiadal, aby som jeho operatívcom vyhovoril toto konanie voči osobe Peter Košč,“ píše sa v zápisnici z jeho výsluchu.

Petrov tvrdí, že práve Kaľavský ho opakovane tlačil do protiprávneho konania.

„Bol som ovplyvňovaný zo strany Jána Kaľavského, aby som potvrdzoval jeho výpovede na ÚIS a to konkrétne mi tieto skutočnosti uviedol v apríli 2021, kde ma žiadal o takéto protiprávne konanie a sám mi popísal ako pre neho prišla pani Santusová do kancelárie s dvoma kolegami a následne bol vypočúvaný na ÚIS,“ vypovedá Tiger.

V hre je 363

Expolicajta Jána Kaľavského napokon obvinili aj druhý raz – stalo sa to v druhej polovici septembra tohto roka. Špeciálna prokuratúra mu pripisuje niekoľko korupčných skutkov, zneužívanie právomoci a marenie spravodlivosti. Bývalý operatívec je aktuálne na úteku a pátra po ňom polícia.

Zároveň je však stále aj kľúčovým svedkom policajnej inšpekcie. Práve na jeho výpovediach a odposluchoch, ktoré zabezpečil, stoja obvinenia vyšetrovateľov tímu Očistec. Na inšpekcii porozprával napríklad, ako údajne jeho kolegovia bránili obvinenému takáčovcovi prísť na Slovensko vypovedať alebo ako vraj manipulovali svedecké výpovede.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA však protiprávne konanie odmietajú, naopak, ukazujú prstom na Kaľavského.

Jeho advokátka Eva Mišíková oponuje, že všetky nové obvienia jej klienta zas stoja len na výpovedi kajúcnika Petrova. Práve od neho mal totiž Kaľavský podľa obvinenia prijať viacero úplatkov v rôznych formách.

Advokátka za svojho klienta už podala proti obvineniu sťažnosť a je pripravená obrátiť sa aj na generálnu prokuratúru a využiť paragraf 363. Na jeho základe už prokuratúra zrušila stíhanie iného jej klienta – bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Mišíková zastupuje aj Petra Košča. Aj v jeho mene už chcela využiť mimoriadny opravný prostriedok na generálnej prokuratúre. V tomto prípade však dozorujúci prokurátor na rozhodnutie o 363 nečakal a podal obžalobu na súd.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Bödörovo komando
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.