Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 68 procent na 18,94 miliardy dolarů (zhruba 420 miliard korun). Její celkové tržby stouply o 41 procent na více než 65 miliard dolarů, takže překonaly očekávání analytiků.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy. Poptávka po službách podniku v poslední době roste, protože pandemie covidu-19 přiměla lidi trávit více času na internetu.

Čtvrtletní tržby společnosti z reklamy meziročně vzrostly o 43 procent na více než 53 miliard dolarů. Google je největší internetový vyhledávač na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Podle společnosti eMarketer má na tomto trhu podíl 29 procent, za ním následuje americký provozovatel sociální sítě Facebook, napsala agentura AP.

Google vlastní rovněž operační systém pro mobilní zařízení Android. Díky tomu je lépe chráněn před negativními vlivy nových pravidel společnosti Apple ohledně ochrany osobních údajů, upozorňuje server CNBC. Na tyto negativní vlivy si ve své pondělní výsledkové zprávě stěžoval Facebook. Nová pravidla společnosti Apple vyžadují, aby vývojáři aplikací pro telefony iPhone začali uživatele žádat o povolení ke sběru určitých dat pro reklamní účely.

Microsoft ve čtvrtletí poprvé překonal 20 miliard dolarů

Výsledky oznámil také Microsoft. Čistý zisk v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o 47,7 procenta na rekordních 20,51 miliardy dolarů (454,8 miliardy korun). Hospodaření podpořil zájem o cloudové služby ze strany podniků, které využívají hybridní pracovní model. Uvedla to společnost v úterním prohlášení.

Čtvrtletní zisk Microsoftu poprvé překonal 20 miliard dolarů. Výsledky však zahrnují také daňovou úlevu 3,3 miliardy dolarů. Celkové tržby firmy za tři měsíce do konce září stouply o 22 procent na 45,32 miliardy dolarů. Analytici v průměru čekali tržby 43,97 miliardy dolarů.

Tržby segmentu Intelligent Cloud se zvýšily o 31 procent na 17 miliard dolarů. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby z cloudu 16,58 miliardy dolarů. Tržby vlajkové cloudové služby Azure vzrostly o 48 procent.

Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily téměř o 15 procent na 13,3 miliardy dolarů. Microsoft letos představil nový operační systém Windows 11 a na počátku tohoto měsíce ho uvedl na trh.

Akcie firmy si bezprostředně po zveřejnění výsledků připsaly více než jedno procento. Úterní obchodování na burze v New Yorku uzavřely s růstem 0,6 procenta na ceně 310,11 USD, blízko rekordní hodnoty 310,76 USD z minulého týdne, upozornil server marketwatch.com.

Twitter se kvůli mimořádným nákladům propadl do ztráty

Zveřejněny byly také výsledky Twitteru. Americká internetová společnost se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty kvůli mimořádným nákladům na urovnání soudního sporu. Tržby však rostly díky zájmu o prodej reklamy po celém světě. Ztráta za červenec až září činila 536,8 milionu dolarů (11,9 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 28,7 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku. Uvedla to firma v úterním prohlášení.

Ztráta zahrnuje mimořádné náklady 766 milionů dolarů na urovnání soudního sporu s akcionáři. Ti obvinili společnost, že je uváděla v omyl v souvislosti s informacemi o uživatelích.

Tržby stouply o 37 procent na 1,28 miliardy dolarů. Z toho tržby z reklamy činily 1,14 miliardy dolarů. Průměrný denní počet uživatelů, kteří vidí reklamu, se meziročně zvýšil o 13 procent na 211 milionů, uvedly agentury AP a Reuters.