Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Přibylo 6 274 nových případů koronaviru, dvakrát více než před týdnem. Skokově narostla incidence

ilustrační snímek foto: Petr Lundák, MF DNES

Laboratoře v úterý prokázaly 6 274 nových případů nákazy koronavirem. To je o 3 027 více než minulý týden ve stejný den, kdy přibylo 3 247 nakažených. Hospitalizováno je 1 146 pacientů. Reprodukční číslo je nyní na hodnotě 1,60. Skokově narostla také sedmidenní incidence, na sto tisíc obyvatel nyní připadá 246 nakažených.
  8:22

Poprvé od dubna denní počet nově nakažených překonal hranici 6 000. Navyšuje se také počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Takzvané incidenční číslo stouplo z 217 na 246. V nemocnicích je s koronavirem 1146 lidí. V těžkém stavu je hospitalizováno 166 pacientů.

Výrazně stoupla pozitivita testů. U preventivních a plošných testů činila v úterý 3,14 procenta, což je nejvíce od března. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl na 8,46 procenta, nejvíce od začátku května. 

Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování

U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, byla pozitivní více než pětina testovaných, což se stalo naposledy v dubnu. Laboratoře v úterý provedly zhruba 105 tisíc testů, asi o 34 000 více než před týdnem.

S koronavirem dosud v ČR zemřelo 30 667 lidí. Na pondělí připadá 18 obětí, nejvíce od května. Za posledních sedm dní eviduje ministerstvo celkem 82 zemřelých. Při dalších aktualizacích se ale obvykle údaje o úmrtích ještě zvyšují.

Přírůstky mrtvých podle stupně očkování

Očkování v úterý podstoupilo nejvíce lidí za poslední dva měsíce

Zájem o očkování v posledních dnech výrazně roste. Zdravotníci v úterý aplikovali 32 414 dávek vakcíny proti koronaviru, což je nejvyšší počet od 27. srpna. Většina z toho byla třetí posilovací dávka. V úterý ji dostalo 20 032 lidí, dosud nejvíce za jeden den. Ukončené očkování má v ČR zhruba 6,07 milionu lidí, zdravotníci celkem aplikovali více než 12,1 milionu dávek vakcíny.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se celé Česko v tomto nebo příštím týdnu dostane na 300 případů nákaz koronavirem za sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. 

V některých regionech již incidence nad touto hranicí je. Více než 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel evidují za uplynulý týden v krajích Olomouckém, Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském, těsně pod touto hranicí je Praha. Naopak v Karlovarském a Královéhradeckém kraji je incidenční číslo menší než 100, také tam ale stoupá.

Dušek rovněž očekává, že do konce roku bude v Česku kolem 2 000 hospitalizovaných s covidem-19. Minulé úterý bylo hospitalizovaných 713 lidí, za týden tedy jejich počet vzrostl o více než 400. Lidí v těžkém stavu přibývá pomaleji, za týden je to nárůst o 57 pacientů. Počty jsou stále výrazně nižší než letos v březnu, kdy bylo v nemocnicích s covidem více než 9 000 pacientů, z toho přes 2 000 v těžkém stavu.

Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování

Změna pravidel

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou jednat o opatřeních proti šíření koronaviru na pracovištích. Podle zmíněného návrhu by do provozů a kanceláří nesměli lidé bez očkování, negativního testu či potvrzení o prodělaném covidu. 

Kvůli zhoršující se epidemické situaci, která se v posledních dnech vyvíjí podle rizikového scénáře, v Česku platí od pondělí nová pravidla. Je to povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, pokud od sebe nejsou dál než 1,5 metru.

Zároveň se od příštího týdne zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U PCR testů ze sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Ohrožená skupina vakcínu odmítá

S nárůstem epidemie v zemi se také zvedá zájem o očkování a to zejména u mladých lidí. Mezi nejvíce ohroženou skupinu jsou však lidé starší 60 let, kteří očkování mnohdy neplánují z nejrůznějších důvodů. 

„V komunikaci s nenaočkovanými je znát, že jde o lidi, kteří mají k očkování odmítavý postoj. Zejména v té věkové skupině, kde nás to trápí nejvíc a kde jsme se na to dlouhodobě zaměřovali. Většina z nich se z nejrůznějších důvodů očkovat nechce,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podle slov ministra zdravotnictví je covid epidemií neočkovaných, kterých je v celé České republice třicet procent. „Viníkem epidemie je virus, ale je zcela evidentní, že očkování chrání před nákazou a zejména před vážným průběhem onemocnění. Je třeba férově říct, že mezi pacienty s nákazou jsou i někteří očkovaní a většinou mají velmi lehký průběh,“ řekl Adam Vojtěch pro Impuls.

26. října 2021

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!