Ivan Reitman oslavuje. Slávny režisér slovenského pôvodu má 75 rokov

Meno si získal najmä vďaka úspešným komédiám ako Krotitelia duchov (1984), Dvojičky (1988), Policajt zo škôlky (1990), Dave (1993) či Junior (1994).

27.10.2021 09:00
web REITMAN Foto:
Ivan Reitman, rodák z Komárna, ktorý sa uchytil za "veľkou mlákou".
debata (1)

Ivan Reitman je kanadský filmový a televízny režisér, producent a scenárista slovenského pôvodu. Je tiež vlastníkom spoločnosti The Montecito Picture Company, ktorú založil v roku 1998.

Narodil sa 27. októbra 1946 v Komárne židovským rodičom. Jeho matka prežila Osvienčim, otec bol účastníkom odboja. Keď mal päť rokov, spolu s rodičmi za dramatických okolností emigrovali loďou do Viedne, odkiaľ sa potom cez Francúzsko dostali do Kanady.

Ivan Reitman dokázal spraviť komediálnych... Foto: SITA/AP, Dale Robinette
Režisér Ivan Reitman. Ivan Reitman dokázal spraviť komediálnych hercov aj z akčných hrdinov.

Reitman otvorene hovorí, že k svojmu rodisku nemá žiadny bližší vzťah. „Považujem sa za čisto hollywoodského tvorcu,“ tvrdí filmár, ktorý si vraj z bývalého Československa pamätá len prastarý zážitok z napínavého úteku na vlečnom člne.

Jeho umelecké začiatky sú späté s kanadskou televíziou, no v 80. rokoch sa mu podarilo uchytiť v Hollywoode. Je majstrom komédií, do ktorých dokonca trikrát obsadil aj akčného hrdinu Arnolda Schwarzeneggera.

Trailer ku komédii Dvojičky (Twins).

Jeho najslávnejším filmom sú však legendárni Krotitelia duchov z roku 1984. Reitman na ich scenári spolupracoval s priateľom, hercom Danom Aykroydom, ktorý si v komédii zahral i jednu z hlavných úloh. Snímku ocenenú dvoma Oscarmi dnes odborníci pokladajú za jednu z najlepších komédií všetkých čias.

Dostala aj tri ceny Zlatý glóbus – za najlepší film, najlepšiu pôvodnú pieseň a najlepší herecký výkon. Úspešné bolo aj pokračovanie Krotitelia duchov 2 z roku 1989.

web REITMAN Čítajte viac Hollywoodsky režisér Ivan Reitman je čestným občanom Komárna

Okrem spomenutých komédií nakrútil i filmy Orli práva (1986), Deň otcov (1997), Šesť dní, sedem nocí (1998) či Evolúcia (2001).

Reitman sa v roku 1976 oženil s Geneviéve Robertovou, s ktorou má syna a dve dcéry. V apríli 2011 mu v Komárne udelili Cenu starostu. V súčasnosti žije v Kalifornii.

Trailer k filmu Krotitelia duchov (Ghostbusters).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #film #narodeniny #režisér #Ivan Reitman