Hlavní obsah

Zájem o očkování raketově roste

Právo, Novinky, cie, rap, vtk, mh, pch, pra, orh, ib, ape, jas

Zájem o očkování proti koronaviru v Česku raketově roste. Je za tím nárůst počtu pacientů s onemocněním covid-19, nařízení, že si každý bude preventivní testy od 1. listopadu platit sám, i tlak od zaměstnavatelů. To jsou podle lékařů a provozovatelů očkovacích míst hlavní důvody.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Fronty na očkování proti covidu jsou stále delší. Na snímku pondělní čekající na vakcínu v pražském OC na Chodově.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

V úterý se nechalo naočkovat  32 414 lidí, což je nejvíce od 27. srpna. Nutno nicméně zmínit, že 20 032 vykázaných očkování představují posilující dávky.  Celkem má v ČR ukončené očkování 6 066 034 osob.

V pražském očkovacím centru v obchodním centru Chodov pod hlavičkou Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je zájem lidí enormní, konstatovala v pondělí mluvčí zdravotnického zařízení Markéta Šenkýřová. Zatímco v září a říjnu chodilo denně v průměru 400 lidí, za minulý týden číslo šplhá k osmi stům.

Většinou jdou na první dávku lidé v produktivním věku, na které nejspíš tlačí zaměstnavatel
Hana Kopalová, mluvčí mladoboleslavské nemocnice

V pátek dokonce padl rekord očkovacího místa, zdravotníci podali více než 1200 vakcín. Přes tisícovku se dostali také v sobotu. V neděli přišlo na Chodov 863 zájemců. Od začátku provozu podali přes 69 tisíc vakcín. „V průměru ze 40 procent chodí lidé na třetí dávku a ze 40 procent pro první dávku,“ přiblížila Právu.

Centrum se mělo zavřít v závěru října, nyní je ale jasné, že kvůli sílícímu zájmu bude pokračovat do konce roku. V očkovacím centru v Mladé Boleslavi je v těchto dnech zájem o očkování zhruba dvojnásobný než před týdnem.

Zákaz neočkovaných na pracovišti by paralyzoval zemi, míní Hospodářská komora

Koronavirus

„Polovina lidí jde na třetí dávku a druhá polovina na první dávku. Většinou jsou to lidé v produktivním věku, na které nejspíš tlačí zaměstnavatel,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová.

Fronty u očkovacího centra na Chodově v sobotu 23.10. 2021Video: Novinky

Pro vakcínu v pondělí dorazilo několik stovek lidí, přesná čísla očkovaných však neměla mluvčí k dispozici. „Doteď jsem odolával, ale je to čím dál složitější. V práci chtějí očkování nebo testy, ale ty se budou muset platit. Tak si půjdu pro injekci,“ přiznal jeden z těch, kteří se až teď rozhodli pro vakcinaci.

Fronty i v Brně

V brněnském obchodním centru Olympia, kde se očkují neregistrovaní, se tvoří fronty až na hodinu. Očkuje se samozřejmě v očkovacím centru ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, kde jsou termíny pro nejbližší dny obsazené. Právu to řekla její mluvčí Dana Lipovská.

Očkovací místa kvůli zájmu o vakcíny proti covidu rozšíří provozní hodiny

Koronavirus

V nemocnici se nárůst projevil již v minulém týdnu, kdy se zaplnily všechny termíny v očkovacím centru pro registrované přímo. Muselo být zastaveno přeočkování.

Termíny pro zájemce o vakcínu jsou zaplněny i na tento týden, a to především zájemci o třetí dávky.

Před ústeckým očkobusem se v úterý tvořily frontyVideo: Aleš Pelikán, Právo

V sobotu bylo v Olympii neregistrovaným aplikováno 569 dávek, z toho jednorázových Janssen 260, zbytek Pfizer, prvních dávek Pfizeru bylo 184.

Zájem o očkování nyní roste i na Vysočině. „Vyšší zájem, v tuto chvíli asi o třicet procent, je především o neregistrované mobilní očkování, které jsme až dosud prostřednictvím partnerské organizace nabízeli mimo města a obce s očkovacími centry a místy,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Babiš si pochvaluje konec testů zdarma. Proto máme očkovací boom, míní

Domácí

„Velice rychle se ale plní i termíny, které nabízejí registrovaným zájemcům o očkování naše očkovací místa a centra,“ shrnula mluvčí. Jak dodala, vakcín je dostatek.

Doporučují registrace

Fronty na očkování jsou i v Královéhradeckém kraji. „Velká část lidí přišla bez předchozí registrace. Nemocnice na to reagují rozšiřováním provozní doby. Nemocnice v Trutnově žádá, aby zájemci o třetí dávku upřednostnili praktické lékaře,“ konstatovala mluvčí náchodské a trutnovské nemocnice Lucie Chytilová.

V Českém Krumlově, Písku, Prachaticích, Táboře, Jindřichově Hradci, Strakonicích i Českých Budějovicích se denně očkují stovky lidí. Nyní je jich v registru přes tři tisíce a přibývá i těch, kteří se nechávají naočkovat poprvé.

Portugalsko vsadilo na velitele ponorky. Naočkoval skoro všechny

Evropa

„Očkujeme zatím čtyři dny v týdnu a za den zvládneme asi 250 lidí, z toho jde tak padesát nebo 60 lidí na očkování vůbec poprvé,“ řekl Právu ředitel českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň.

Jihočeské nemocnice očkují i lidi bez registrace, v současné době je to ale stále obtížnější. „Všem bych doporučoval, aby se zaregistrovali, protože nyní se budou prodlužovat i čekací doby a registrovaní zájemci budou mít přednost,“ podotkl Remeň. Jihočeský kraj vyzývá také praktické lékaře, aby se do očkování více zapojili.

Foto: Petr Horník, Právo

Fronty na očkování proti covidu jsou stále delší. Na snímku pondělní čekající na vakcínu v pražském OC na Chodově.

Počet lidí, kteří se nechali naočkovat v plzeňské fakultní nemocnici, stoupl o polovinu, počet zájemců bez předchozí registrace se zvýšil dokonce čtyřikrát. Od počátku října tady naočkovali celkem osm set zájemců o první dávku.

Škoda Auto: Neočkovaní mohou přijít o svou pozici

Ekonomika

„V září byly tyto počty minimálně o polovinu nižší,“ podotkla Levorová. Nemocnice v pondělí otevřela druhou očkovací ambulanci. „A budeme očkovat i v neděli,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

V nemocnicích Ústeckého kraje spadajících pod společnost Krajská zdravotní se prodlužují kvůli zájmu čekací doby na očkování. Krajský zdravotnický holding se kvůli tomu chystá personálně posílit očkovací centra, která v regionu zůstala již jen v nemocnicích.

„Posilujeme očkovací centra personálně, budeme kvůli tomu rozšiřovat i provozní doby,“ řekla Právu Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v kraji.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám