Hlavní obsah

Chevrolet Corvette Z06 přijíždí s nejvýkonnějším atmosférickým motorem všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámořská automobilka Chevrolet během úterního večera představila novou Corvette Z06. Jedná se o silnou verzi standardního modelu s ostrými rysy karoserie a obrovským výkonem. Nová Z06 je první ostrou verzí osmé generace Corvettte.

Chevrolet Corvette Z06Video: Chevrolet

 
Článek

Chevrolet novinku odhalil v živém přenosu z Petersenova automobilového muzea a skutečně to stálo za to. Novinka se prezentuje především agresivním vzhledem a 5,5l motorem V8. Supersport založený na běžné osmé generaci Corvette se bude vyrábět jako kupé i kabriolet.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Z06 2023

„Nová Corvette Z06 definuje americký supersport,“ uvedl prezident General Motors Mark Reuss, který se pochopitelně představení osobně účastnil. „Staví na výrazném designu, průkopnické dynamice prezentované motorem uprostřed a nekompromisních jízdních vlastnostech s výkony světové třídy,“ doplnil Reuss.

Čínská kopie historické corvette nám nevadí, zní od Chevroletu

AutoMoto

Jak už bylo zmíněno, hlavní chloubou vozidla je obrovský 5,5l benzínový motor s atmosférickým plněním. Ten je vyrobený výhradně z hliníku, má kované písty a titanové ojnice. A čísla? Agregát s označením LT6 produkuje 679 koňských sil a 623 N.m točivého momentu.

Podle Chevroletu je to nejvýkonnější atmosférický motor v produkčním autě vůbec. Vůz rozpohybuje na „americkou stovku“ 60 mph, tedy 97 km/h, za 2,6 sekundy. Nejvyšší rychlost zatím není známá, ale odhady hovoří o více než 300 km/h.

Od standardního modelu se Z06 kromě úprav podvozku liší také například širšími blatníky, zadním spoilerem a předním lízátkem. K dispozici je ovšem i speciální verze plná karbonových vláken s ještě většími aerodynamickými doplňky, zejména křídlem vzadu.

Vrcholná varianta Corvette má mít podle uniklých informací až tisíc koní

AutoMoto

„Aby automobil vzhledem odpovídal svému výkonu, museli jsme trochu vylepšit rysy osmé generace. Jedná se o různá vylepšení od širšího postavení auta přes ostré rysy až po prémiové materiály z uhlíkových vláken. Z06 je zkrátka kombinace syrové síly a řemesla,“ řekl k autu velmi pochvalně výkonný ředitel designu pro Corvette Phil Zak.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Z06 2023

Vůz se bude pravděpodobně vyrábět v domovské továrně Bowling Green v Kentucky. Chevrolet říká, že hodlá Corvette Z06 vyrábět pro všechny zákazníky světa, proto vznikne s pravostranným i levostranným řízením. Ceny ovšem zatím nejsou známé, stejně jako datum zahájení prodejů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám