Hlavní obsah

Zisk Microsoftu poprvé překonal 20 miliard dolarů

– Seattle

Čistý zisk americké společnosti Microsoft v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o 47,7 procenta na rekordních 20,51 miliardy USD (454,8 miliardy Kč). Hospodaření podpořil zájem o cloudové služby ze strany podniků, které využívají hybridní pracovní model. Uvedla to společnost v prohlášení.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Čtvrtletní zisk Microsoftu poprvé překonal 20 miliard USD. Výsledky však zahrnují také daňovou úlevu 3,3 miliardy USD. Celkové tržby firmy za tři měsíce do konce září stouply o 22 procent na 45,32 miliardy USD. Analytici v průměru čekali tržby 43,97 miliardy USD.

Tržby segmentu Intelligent Cloud se zvýšily o 31 procent na 17 miliard USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby z cloudu 16,58 miliardy USD. Tržby vlajkové cloudové služby Azure vzrostly o 48 procent.

Windows 11 stojí 3390 Kč, pořídit se dá ale i zadarmo

Software

Poptávka po cloudových službách poskytovaných firmami Microsoft, AWS ze skupiny Amazon.com a Google Cloud ze skupiny Alphabet prudce roste od loňského roku, kdy pandemie nemoci covid-19 uzavřela kanceláře a školy. To způsobilo, že se více aktivit odehrává na internetu, upozornila agentura Reuters.

Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily o téměř 15 procent na 13,3 miliardy USD. Microsoft letos představil nový operační systém Windows 11 a na počátku tohoto měsíce ho uvedl na trh.

Lákadla Windows 11

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak postupně k uživatelům měla dostat rychleji.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová éra Windows odstartovala

V úterý vydala společnost Microsoft přesně podle plánu finální verzi svého nejnovějšího operačního systému Windows. Novinka s číslovkou 11 v názvu přináší...

Výběr článků

Načítám