Hlavní obsah

China Telecom dostal v USA stopku. Washington odebral firmě licenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Federální komise pro spoje (FCC) odebrala přední čínské telekomunikační společnosti China Telecom povolení k provozu aktivit ve Spojených státech. Rozhodnutí zdůvodnila obavami o národní bezpečnost. Americká divize čínského podniku musí podle rozhodnutí FCC během 60 dnů ukončit poskytování služeb, napsala agentura Reuters.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Společnost China Telecom měla povolení pro provoz telekomunikačních služeb v USA téměř 20 let. FCC však nyní dospěla k závěru, že China Telecom je pod kontrolou čínské vlády, která by tak mohla sledovat či narušovat komunikaci v USA. Peking by tak podle amerických představitelů mohl vyvíjet „špionáž a další škodlivé aktivity proti USA”, píše server BBC.

China Telecom označil rozhodnutí FCC za zklamání. Rozhodnutí bylo oznámeno jen několik hodin poté, co čínský vicepremiér Liou Che hovořil s americkou ministryní financí Janet Yellenovou o stavu globální ekonomiky. Rozhovory byly vnímány jako známka zlepšujících se vztahů mezi těmito dvěma supermocnostmi, upozorňuje server BBC.

FCC se již v květnu 2019 rozhodla odebrat povolení pro provoz služeb v USA čínské telekomunikační společnosti China Mobile. Loni pak označila čínské dodavatele komunikačních zařízení Huawei a ZTE za hrozbu pro komunikační sítě. Zkomplikovala tak americkým podnikům nákup zařízení od těchto dvou dodavatelů. Ve všech těchto případech američtí představitelé podle BBC argumentovali tím, že Peking by mohl čínské firmy využít ke špehování či k poškození národních zájmů USA.

Terčem amerických sankcí budeme ještě dlouho, očekává Huawei

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám