Ať se nám to líbí, nebo ne, máme k sobě s Němci a Německem ještě blíž, než si často myslíme. O důvod víc, proč je namístě sledovat, co se v Německu děje. Ekonomika, byznys, politika i kultura.

Vše důležité, zajímavé i bizarní. Pravidelně z pera redakční germanofilky Pavly Francové v jejím sloupku Alles Gute.

Bitcoiny zločinců

V Německu za sebou mají první veřejnou dražbu bitcoinů, které policisté zabavili z kriminálních obchodů. Většina z 215 získaných bitcoinů pochází hlavně z obchodu s drogami na darknetu.

Policie si pochvaluje velký zájem o dražbu, lidé za bitcoin nabízeli o dva tisíce eur víc, než kolik je jeho současná tržní cena. Celkem se tak má do pokladny spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko dostat na jedenáct milionů eur. A policisté hlásí, že už zadrželi další bitcoiny ze špinavých kšeftů.

Konopí? Jawohl!

Vypadá to, že se přiblížila doba, kdy se bude dát v Německu jednoduše koupit konopí. Strana Zelených i liberálních FDP, které zasednou v budoucí spolkové vládě a které volí hodně mladých voličů, totiž legalizaci marihuany podporují.

Jestli k takovému kroku skutečně dojde, zatím není zcela jisté, každopádně šance jsou velké. A firmy, především ty z Kanady, už čekají za dveřmi a těší se na nový miliardový trh. Ostatně i státní pokladna by si prý měla díky legalizaci marihuany přijít nejméně na miliardu eur ročně navíc.

Solární vůz na burzu

Jmenuje se Sono Motors a vznikl před pěti lety v jedné mnichovské garáži. Dnes je z něj nadějný startup, který vyvíjí a vyrábí elektroauta poháněná solární energií. Teď tohle zjevení z německého autolandu míří na burzu v USA a čeká se, že by ho investoři mohli ohodnotit na půl miliardy dolarů.

Firma počítá, že první auta, která se dají dobít ze zásuvky, ale i přímo během jízdy přes solární panely v karoserii, dodá zákazníkům až za dva roky. Už teď má prý ale 14 tisíc předobjednávek.

Bude hůř

Jste firma a chcete půjčit? V Německu to budete mít o něco těžší. Podle průzkumu mezi více než třemi desítkami německých bank se totiž dá počítat se zpřísněním podmínek pro získání firemních úvěrů.

Zároveň spolková vláda varuje, že se ekonomika bude vyvíjet hůř, než ukazovaly dřívější odhady. Zatímco se původně čekalo, že letos HDP poroste o 3,5 procenta, teď už se počítá jen s růstem o 2,6 procenta. Může za to růst cen energií, problémy s dodávkami napříč ekonomikou i další očekávané dopady pandemie.

Mrakodrap na Alexu

Střed bývalého východní Berlína Alexanderplatz je jedno z nejošklivějších a nejnepříjemnějších míst německé metropole. To by se snad mohlo trochu změnit. Mimo jiné i kvůli třem mrakodrapům, které tady mají vzniknout.

Stavba prvního z nich, za kterým stojí společnost Signa rakouského investora a miliardáře Reného Benka, začala tento týden. Firma tu chce postavit 134 metrů vysoký dům, jehož 110 tisíc metrů čtverečních užitné plochy bude sloužit primárně pro kanceláře a obchody.

Jak ale píší německá média, je paradoxem, že se dlouho chystaná stavba nakonec rozjíždí právě v době, kdy mnoho firem od kanceláří upouští.