Hlavní obsah

Babiš o zpřísňování: Neplašme lidi nápady, které neschválíme

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se ve středu shodli, že žádné další restrikce pro zaměstnance platit nebudou.

Článek

K žádnému zpřísnění pravidel na pracovištích nedojde, shodla se tripartita na středečním jednání. Nebude se tedy zavádět návrh, o kterém mluvil vicepremiér Jan Hamáček – tedy aby do provozů a kanceláří nesměli lidé bez očkování, negativního testu či potvrzení o prodělaném covidu.

„Jasná shoda vlády i sociálních partnerů, žádné podobné restrikce nezavádět,“ řekl ministr průmyslu Karel Havlíček.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka premiér Andrej Babiš na jednání uvedl, že vůbec nebyla nutnost se věcí zabývat.

Rozladění neskrýval premiér ani na tiskové konferenci. „Poprosil jsem kolegy, aby to příště překládali na Radě pro zdravotní rizika, abychom zbytečně veřejnost neinformovali o věcech, které naše vláda určitě nepřijme. Tripartita stojí za vládou, podporuje očkování, domlouvali jsme, jak více propagovat očkování,“ uvedl Babiš.

Možnost omezit přístup na pracoviště neočkovaným a netestovaným zmínil po pondělním jednání krizového štábu jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD). Později upřesnil, že nešlo o jeho vlastní nápad.

„To není Hamáčkův plán, pouze jsem na tiskové konferenci zopakoval návrh postupu, který na Ústředním krizovém štábu prezentovala paní Svrčinová. To, že s tím souhlasím, protože nám nic jiného nezbyde, je druhá věc,“ napsal na svém Twitteru Hamáček.

Odboráři a podnikatelé návrh kritizují. Za nereálný návrh označil již dříve jak Babiš, tak ministr Havlíček. „Já nepodporuji, aby byl vstup do provozu nebo kanceláří podmíněn očkováním,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy před jednáním tripartity vicepremiér Havlíček.

Amatérský přístup vlády

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly není možné za nízkou proočkovanost trestat pracovníky a firmy. V rozhovoru pro Seznam Zprávy také kritizoval komunikaci vlády před jednáním tripartity.

„První věc je, že amatérským přístupem se dovídáme některé tak závažné věci pouze z médií. Pro dnešní jednání tripartity není vůbec žádný podklad, což je naprosto nestandardní. Já bych očekával, že obdržím například zápis z Ústředního krizového štábu,“ reagoval Středula.

Kritizuje i návrh jako takový. „V současném právním stavu je to nejen nesmysl, ale také velmi komplikovaná záležitost. Naráží to na ústavní práva, jde o velmi amatérský pohled na to, jak by mohl znít zákoník práce,“ vysvětluje Středula.

Podle předáka Středuly je v první řadě nutná dobrá komunikace, nejprve pečlivě připravit a promyslet návrhy. Není pro další restrikce.

Vstup na pracoviště bez očkování či testu by podle odborů a zaměstnavatelů bylo možné zakázat jen zákonem. Překážky v práci na straně zaměstnance i zaměstnavatele a výši náhrady mzdy upřesňuje zákoník práce. Projednání a přijetí legislativních změn navíc obvykle trvá měsíce.

V Česku musí pracovníci od pondělka na pracovištích nosit respirátory. Nemusí je mít jen zaměstnanci s těžkou prací a v náročných podmínkách.

Bez ochrany dýchacích cest mohou pracovat i kolegové, pokud jsou od sebe dál než metr a půl. Od listopadu budou muset respirátor ve třídě mít neočkovaní učitelé. Firmy dříve pravidelně testovaly své zaměstnance, stát na to přispíval.

Reklama

Doporučované