Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Venkov staví na tradici. Jak vypadají domy, ve kterých se lidé scházejí?

Opatovice: Z celého komunitního objektu silně dýchá jeho původní duch (nahoře). Autoři se snažili zachovat co nejvíce prvků původního stavení, jedním z nich je například tradiční štít venkovské chalupy nebo původní kachlová kamna. foto: JURA ET CONSORTES, RUSINA FREI

Doporučujeme
Pro obyvatele menších obcí je mimořádně důležité mít k dispozici místo, které slouží k pořádání společenských akcí, setkávání a utužování komunity. Po Česku stále vznikají nová centra, která jsou mnohdy nápaditě architektonicky řešená. Nejdůležitějším atributem pro takovéto objekty je, aby dobře sloužily a zapadly do obce nejen svou vizuální podobou, ale i svým duchem.
  12:00

Jedním z příkladů moderního centra je komunitní objekt v jihomoravských Židlochovicích. Sestává ze tří budov, pro které je charakteristické především využití přírodního dřeva, jehož struktura je zachována i v interiérech.

Židlochovice: Komplex tří komunitních budov je propojen dvorem. Stavby mezi...
Židlochovice: Komplex tří komunitních budov je propojen dvorem. Stavby mezi...

Pro architekta Pavla Juru byl největší inspirací původní stav samotného místa. Objekty nebyly v nejlepším technickém stavu, proto bylo třeba provést radikální rekonstrukci a značné části budov postavit nově. „Centrum se skládá z novostaveb vepsaných do historické struktury. Nachází se v samotném historickém jádru obce a nepoznáte, co z toho je nové a co staré,“ říká Jura.

Nové komunitní centrum se nachází i v Opatovicích u Čáslavi. I zde se ve stavbě snoubí současná architektura s tradicí původního místa, avšak zde, v podání architektonického studia Rusina Frei, daleko svérázněji.

Objekt vznikl rekonstrukcí přes sto let staré chalupy. Architekti se rozhodli původní duch stavby co nejvíce zachovat. Celá stavba má i po opravách ráz selského stavení. Největší kontrast pak vytváří použití tmavé střešní krytiny, oken a dveří, které však v celku dodávají budově velice čistý a minimalistický vzhled.

Autor: