NCOZ prověřuje, zda se lidé z okolí Zemana nedopustili neposkytnutí pomoci a padělání

Lukáš Valášek Lukáš Valášek, Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný
27. 10. 2021 12:30
Detektivové NCOZ začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách. Pod dozorem rakovnického státního zastupitelství prověřují, zda v Lánech prezidentovi lidé nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci. Státní zastupitelství v Praze 6 dozoruje prověřování možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.
Foto: ČTK

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zahájili úkony trestního řízení ve dvou samostatných kauzách, které se týkají okolí prezidenta Miloše Zemana. Reagují tak na sérii trestních oznámení, která v posledních dnech státním zástupcům dorazila. 

"Nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin," potvrzuje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, že žalobci podřízeného úřadu na Praze 6 se věcí zabývají.

NCOZ spuštění prověřování komentovat nechce. "V této fázi mohu pouze říci, že se věcí zabýváme," konstatoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle informací Respektu a Aktuálně.cz žalobci na Praze 6 dozorují prověřování toho, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, který svolává ustavující schůzi nové sněmovny na 8. listopadu. A tím rovněž přisvojení pravomocí prezidentského úřadu. Za to by případným pachatelům hrozily až dva roky vězení.

S tím, že Zeman v jeho přítomnosti dokumenty v Ústřední vojenské nemocnici podepsal, se u médií předminulý čtvrtek ohlásil předseda nynější sněmovny Radek Vondráček (ANO). Později se ukázalo, že Vondráčka bez vědomí lékařů na pokoj intenzivní péče přivedl kancléř Vratislav Mynář. A že kancléř už v té době znal stanovisko nemocnice, že prezident není schopný práce. 

Po sérii spekulací o tom, zda byl Zeman podpisu schopný, minulý čtvrtek Mynář zveřejnil video, které podle něj dokazuje, že prezident skutečně listinu podepsal. Policisté už nemocnici kontaktovali a vyžádali si informace o tom, kdo všechno u prezidenta byl. Policie se zabývá okolnostmi celé události a tím, nakolik parafa Zemana byla vědomé rozhodnutí prezidenta. 

Kde skončily papíry s nacvičeným podpisem?

Jak uvedl pořad Otázky Václava Moravce, Zeman před vznikem videa podpis nacvičoval, je možné, že se svojí pečovatelkou. Na dotazy Respektu, co se stalo s papíry, na nichž prezident svůj podpis trénoval, kancléř Vratislav Mynář neodpověděl. Není tak jasné, zda byly zničeny, nebo si je někdo odnesl. "Na zjevně paranoidní zkazky na úrovni chemtrails nehodlám reagovat," odvětil na dotaz Mynář.

Policisté zároveň prověřují, zda se lidé okolo Zemana v Lánech nedopustili trestného činu neposkytnutí pomoci. A to předtím, než v neděli 10. října těsně po návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) sanitka převezla prezidenta do nemocnice. Ze záběrů zveřejněných Novinkami je patrné, že Zeman byl při vykládání ze sanitky v nemocnici v bezvládném stavu.

Protože možný trestný čin by se stal ve venkovském sídle prezidenta, dozorování mají na starosti žalobci z Rakovníka. "Část podání týkající se podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci byla postoupena policejnímu orgánu k prověření. Trestní řízení je v této fázi neveřejné, takže další informace poskytovat momentálně nebudu," uvedl rakovnický okresní státní zástupce Lukáš Hossinger. I v tomto případě hrozí možným pachatelům až dva roky vězení.

Nemám žádný důvod bránit Radka Vondráčka, ale to, co předvedl kancléř Mynář, je za hranicí všeho, říká předseda Senátu Miloš Vystrčil. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy