Policie prověřuje okolí prezidenta i kvůli neposkytnutí pomoci. Reaguje na trestní oznámení

Policisté začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému trestnému činu neposkytnutí pomoci. Informoval o tom ve středu Respekt a server Aktuálně.cz. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu pak prověřují možné padělání podpisu prezidenta, který se objevil na listině ke svolání Poslanecké sněmovny. Policie tak reaguje na několik trestních oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:32 27. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident byl po osmi nocích propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (22. září 2021)

Prezident byl po osmi nocích propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (22. září 2021) | Foto: Michal Růžička / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Na policejní prověřování, zda u prezidenta Miloše Zemana nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci, dohlíží státní zastupitelství v Rakovníku.

Zemanův zdravotní stav bude sledovat nové lékařské konzilium. Členem bude i odcházející rektor Zima

Číst článek

„Část podání týkající se podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci byla postoupena policejnímu orgánu k prověření. Trestní řízení je v této fázi neveřejné, takže další informace poskytovat momentálně nebudu,“ uvedl pro Respekt a server Aktuálně.cz okresní státní zástupce z Rakovníka Lukáš Hossinger.

Prezidenta odvezla sanitka ze zámku v Lánech v neděli 10. října po poledni do Ústřední vojenské nemocnice. Stalo se tak krátce poté, co Zemana po sněmovních volbách navštívil premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Zeman do nemocnice nejprve nechtěl, později ale souhlasil, jak před časem popsal na základě několika zdrojů server iROZHLAS.cz. Přemlouvala ho k tomu nejen jeho rodina, ale také jeho nejbližší spolupracovníci i jeho ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

Zemanův podpis?

Policie se také zabývá možným paděláním podpisu prezidenta, který se objevil na listině ke svolání Poslanecké sněmovny. Případ mají na stole konkrétně kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, jak již dříve potvrdil mluvčí protimafiánské centrály Jaroslav Ibehej. Případ má podle Respektu dozorovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, a to jako možné přisvojení pravomoci úřadu.

Je prezidentův podpis pravý? Případem se bude zabývat protimafiánská centrála

Číst článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice, kterou zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, od 13. října věděl, že prezident není podle lékařů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Přesto o den později dovolil návštěvu předsedy sněmovny Radka Vondráčka z ANO.

Právě při ní Zeman podle obou podepsal listinu ke svolání Poslanecké sněmovny na nejzazší termín, tedy 8. listopadu. Kancléř Vratislav Mynář později na tiskové konferenci zveřejnil video z nemocnice, které má Zemanův podpis dokládat.

Policie prověřováním reaguje na několik trestních oznámení, která se týkala dění kolem prezidenta Miloše Zemana za poslední téměř tři týdny.

„Jedná se mimo jiné i o ta trestní oznámení, která byla zveřejněna na různých webových platformách, ať již jde o sociální sítě či se objevila ve veřejných sdělovacích prostředcích,“ doplnil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Lidé v trestních oznámeních upozorňovali mimo jiné na možný trestný čin přisvojení prezidentské pravomoci nebo neposkytnutí pomoci.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme