Hlavní obsah

Českou republiku bude v Japonsku reprezentovat lev v kroji

Co nemá maskota, jako by neexistovalo. Zahraniční zastoupení agentury CzechTourism v Tokiu se právě z tohoto důvodu rozhodlo, že Českou republiku začne v Japonsku reprezentovat zvíře známé ze státních symbolů i heraldiky, a totiž lev s korunkou. Dostal jméno Lefumaru a je oděn v tradičním kroji.

Foto: Renata Jaroščáková/CzechTourism

Lví maskot dostal jméno Lefumaru.

Článek

Lvíček Lefumaru se poprvé představil o víkendu během Czech Festivalu. Jeho jméno bylo vybráno z celkem 800 návrhů samotných Japonců. „Nápad vytvořit maskota pro Česko jsme dostali ke konci minulého roku. Udělali jsme si rešerši stávajících maskotů a vlastní průzkum, který měl ukázat, zda bude maskot fungovat. Následně jsme na projektu pracovali zhruba tři čtvrtě roku,“ vysvětluje ředitel zahraničního zastoupení CzechTourism v Japonsku Štěpán Pavlík.

Celkové náklady na vytvoření maskota byly 250 tisíc korun. V této částce jsou zahrnuty návrh a příprava designu, registrace ochranné známky pro japonský trh a výroba samotného kostýmu. „Jméno navrhla čtyřicetiletá Sajuri z Tokia, která za vítězství v soutěži získá produkty od různých českých firem, které se účastnily Czech Festivalu,“ doplnil Pavlík.

Foto: Renata Jaroščáková/CzechTourism

Náklady na vytvoření maskota čítají 250 tisíc korun.

Zahraniční zastoupení CzechTourism se snaží Japoncům Češko přiblížit i v době pandemie. Nedávno proto se společností First Airlines spustilo virtuální lety. Během nich se mohou účastníci seznámit s českými památkami, kulturou i gastronomií. A zájem je obrovský.

Japonci cestují do Česka. Virtuálně

Cestování

V loňském roce do českých hromadných ubytovacích zařízení zavítalo podle dat agentury přes 19 tisíc turistů z Japonska, prakticky všichni přijeli do Prahy. Za první a druhé čtvrtletí letošního roku to pak bylo 807 návštěvníků, vyjeli však i za hranice hlavního města a zvýšila se také průměrná doba pobytu, a to z jednoho dne na 5,78 dne.

Anketa

Líbí se vám nový český maskot?
ano, Japoncům se bude líbit
61 %
ne, nepřijde mi zajímavý
39 %
Celkem hlasovalo 1300 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám