Nehorázné, říká Babiš o zamítnutí zmrazení platů politiků. Pro ale hlasovali i dva senátoři za ANO

Rozhodnutí Senátu, který ve středu zamítl návrh dosluhující vlády ANO a ČSSD na zmrazení platů ústavních činitelů na pět let, považuje premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš za „naprosto nehorázné“. Je to další podvod nově se formující vládní koalice na voličích, řekl premiér. Pro zamítnutí platové novely ale hlasovali i dva ze tří přítomných senátorů za ANO Miroslav Adámek a Jiří Dušek, Jaroslav Větrovský se hlasování zdržel.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš (ANO) předstoupil před novináře krátce před 20. hodinou večer

Premiér Andrej Babiš (ANO) předstoupil před novináře krátce před 20. hodinou večer | Foto: Kamaryt Michal | Zdroj: ČTK

Platy vrcholných politiků by měly vzrůst příští rok asi o šest procent. „V době, kdy mají lidi problémy platit faktury za elektřinu, tak pánové z nové koalice realizují jen lži a nesplněné sliby. Podvedli lidi a Senát to zamázl,“ řekl Babiš. Senát ironicky označil za „pojistku zvýšení platů politiků“.

Senátoři zamítli zmrazení platů vrcholných politiků. Někteří ho označili za populistické předvolební gesto

Číst článek

Babiš tvrdí, že dnešní rozhodnutí senátorů je jedním z dalších podvodů na voličích dvou dosud opozičních koalic – Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starostů a nezávislých s Piráty, které mají nyní většinu v obou parlamentních komorách a domlouvají se na nové vládě.

„Pětikartel bude lidem utahovat opasky, ale na své platy vždycky peníze najde,“ dodal. Poukázal na to, že navzdory předvolebním slibům Senát zamítl i takzvaný klouzavý mandát pro ministry z řad poslanců. ANO podle něj navrhne zmrazení platů ústavních činitelů znovu.

Senátoři označovali novelu za populistické předvolební gesto a poukazovali na budoucí skokový nárůst platů po roce 2026. Rozhodnutím horní komory návrh takzvaně spadne pod stůl, nová povolební sněmovna totiž už nebude moci senátní veto přehlasovat. 

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla ve vyjádření, že považuje rozhodnutí horní komory za nepochopitelné a za symbolický začátek nové politiky, která údajně přichází. 

Nejvyšší kontrolní úřad se rozšíření pravomocí nedočká. Senát zamítl i dobrovolný klouzavý mandát

Číst článek

Schillerová uvedla, že rozhodnutí je nepochopitelné v době, kdy lidem rostou náklady na energie, stoupá inflace a vláda řeší, zda zvládne učitelům, hasičům a dalším státním zaměstnancům zvýšit platy o tři procenta.

„Senátor (Vladislav) Vilímec (ODS) říká, že ten návrh byl nedůstojná tečka za činností odcházející vlády. Já si naopak myslím, že neschválení je naprosto symbolický začátek té nové politiky, která údajně přichází,“ dodala s narážkou na pravděpodobnou změnu kabinetu, v níž by měli zasednout zástupci Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Proti zamítnutí zmrazení platů ústavních činitelů hlasovali dvě senátorky z lidoveckého klubu Renata Chmelová a Šárká Jelínková, pirátští členové horní komory Adéla Šípová a Lukáš Wagenknecht a nezařazený Jaroslav Doubrava. Vedle Větrovského se hlasování zdrželo a návrh na zamítnutí tedy nepodpořilo dalších pět senátorů – Martin Červíček (ODS), Marek Hilšer a Ivo Třešl z klubu Starostů, Jaromíra Vítková z klubu KDU-ČSL a Václav Láska (SEN 21).

Sněmovna schválila zmrazení platů vrcholných politiků zrychleně jen několik dnů před říjnovými volbami do dolní komory. Pro předlohu tehdy hlasovalo 133 ze 134 přítomných poslanců ze všech sněmovních stran.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme