Hlavní obsah

Polsko dostalo od EU další pokutu, tentokrát milion eur denně

– Lucemburk

Soudní dvůr Evropské unie uložil ve středu Polsku pokutu ve výši milion eur (25,7 milionu korun) denně za to, že nepozastavilo činnost disciplinární komory nejvyššího soudu, která trestá soudce. Země už nyní má platit pokutu půl milionu eur za to, že nepozastavila činnost dolu Turów. Polsko tak dosud stále nečiní.

Foto: Profimedia.cz

Polsko musí platit další pokutu.

Článek

Spor o kárný režim polských soudců je součástí širší pře o polskou justiční reformu, jejíž části podle unijní justice ohrožují nezávislost soudnictví v zemi.

Pokutu by měla země platit až do doby, kdy se zcela podřídí příkazu soudu a sporný orgán přestane fungovat.

„Pokuta je nezbytná, abychom předešli vážným a nenapravitelným újmám na právním řádu Evropské unie a hodnotách, na kterých je založena. Zejména na hodnotách právního státu,” uvedl unijní soud v rozhodnutí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki poslancům Evropského parlamentu minulý týden slíbil, že disciplinární komoru rozpustí. Neřekl však datum, dokdy tak učiní.

Unijní soud už v září udělil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur denně za nezastavení těžby v hnědouhelném dole Turów poblíž hranice s Českou republikou. Tuto sankci má Varšava platit do doby, než práce v dole ukončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám