Data ukazují, jak dobře chrání očkování proti covidu

Mezi lidmi, kteří byli očkovaní proti covidu-19, byla za celý říjen zhruba čtvrtina nákaz proti neočkovaným. Na 100.000 očkovaných za týden připadá celkově 55 případů, mezi neočkovanými 214 případů.

S růstem počtu nových případů v posledních dnech se rozdíl ještě zvyšuje, v úterý bylo z nových případů 66 za poslední týden mezi 100.000 očkovanými a 422 mezi neočkovanými, rozdíl je tedy více než než šestinásobný. Vyplývá to z úterních dat o šíření nákazy, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Odborníci upozorňují, že data o podílu očkovaných mezi nakaženými a hospitalizovanými se často vykládají chybně.

Hospitalizovaných bylo v úterý asi 1100 lidí, do statistik přibylo přes 6000 nově pozitivních. "V nemocnicích jsou desítky procent naočkovaných lidí a velmi často se to na sociálních sítích používá jako argument, že očkování nefunguje," řekl Českému rozhlasu Plus biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka. "Jediný správný způsob je počítat v rámci věkové kohorty, očkování opravdu chrání," dodal.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo v říjnu mezi nakaženými 73,7 procenta neočkovaných, mezi hospitalizovanými 68,1 procenta a u lidí na jednotkách intenzivní péče 78 procent. Skupiny očkovaných a neočkovaných ale nejsou stejně velké, z dospělých jsou očkovány zhruba dvě třetiny. Mezi mladými je to kolem 50 procent, u seniorů přes 80 procent.

Podle prezentace dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která byla představena v úterý, je redukce nákaz u pacientů nad 16 let více než 75 procent, u lidí nad 65 let asi 63 procent. Ochranu před vážným průběhem má očkování u lidí nad 16 let asi 77 procent, u lidí nad 65 let 84 procent.

Mezi neočkovanými pacienty na JIP silně převažují věkové kategorie pod 70 let. U populace s dokončeným očkováním naopak převažují seniorní pacienti, typicky trpící vážnými chorobami, píše se v prezentaci. Pod 70 let je v říjnu 80 procent neočkovaných pacientů na JIP, očkovaných je 74 procent nad 70 let.

Nových případů bylo za celý říjen 124 na 100.000 obyvatel za týden, v úterý 26. října byla už incidence zhruba dvojnásobná. Minulý týden přibývalo přes 3000 případů za pracovní den, tento týden v pondělí bylo téměř 4300 a v úterý 6300. Se zrychlujícím růstem se mezi novými případy, hospitalizacemi i zemřelými zvyšuje rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými skupinami.

Počet nákaz mezi neočkovanými za poslední týden je více než šestinásobný na 100.000 než u očkovaných, u lidí nad 65 let asi trojnásobný. Důvodem, proč je nižší než v obecné populaci, může být odeznívající imunita u lidí, kteří byli očkovaní nejdříve. Odborníci proto po šesti měsících doporučují podstoupit přeočkování třetí dávkou vakcíny.

Vážný průběh nákazy, která si vyžádá hospitalizaci, má téměř pětkrát ze 100.000 neočkovaných než očkovaných. U pobytu na JIP je rozdíl osminásobný, u lidí nad 65 let více než desetinásobný. Zruba 1,6krát více je mezi neočkovanými i zemřelých.

Související

Více souvisejících

očkování

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 42 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy