Perušič kritizuje postup českého lékaře na olympiádě. ‚Radil nám, jak obejít testy na covid,‘ říká

Plážový volejbalista Ondřej Perušič pro web Bez frází zkritizoval lékařské zabezpečení na olympijských hrách v Tokiu ze strany Českého olympijského výboru (ČOV). Hlavní lékař výpravy prý blízkým kontaktům nakaženého lékaře Vlastimila Voráčka radil, jak by mohli oklamat testy na koronavirus. Podle ČOV byla veškerá doporučení šéflékaře Jiřího Neumanna pouze preventivního charakteru, tedy aby předcházela nákaze.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:53 27. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Perušič

Ondřej Perušič | Zdroj: Profimedia

Perušič byl den po příletu prvním pozitivně testovaným českým sportovcem a s Davidem Schweinerem kvůli tomu přišli o první zápas ve skupině.

Perušič a Schweiner vyhlížejí další olympiádu, mezitím chtějí plážoví volejbalisté dokončit studia

Číst článek

Z té nakonec nepostoupili a odjeli z her zklamaní. K tehdejším událostem se Perušič vrátil s tříměsíčním odstupem. „Nechtěl jsem si stěžovat a dělat kauzu během našeho pobytu v Japonsku, protože jsem věřil ve zpětnou vazbu. Nepřišla žádná. Nedívá se mi lehce na to, že se do příštích her vůbec nic nezmění,“ vysvětloval.

Lékařské zabezpečení české výpravy podle něj bylo nedostatečné. „Na olympiádě platila jasně daná pravidla a je jedno, co si o nich kdo myslí. Náš lékařský tým si z nich nic nedělal. Na roušky přes nos nevěřil a celý přístup k pandemii byl dost skeptický. Minimálně tak jeho vedení vystupovalo,“ napsal polař aktuálně druhého beachvolejbalového páru světového žebříčku.

Falšování testů

Nelíbilo se mu chování šéflékaře Neumanna. „Hlavní lékař výpravy Jiří Neumann se vší vážností nabízel blízkým kontaktům nakažených, že jim vystříká čímsi nos, dá jakési kloktání a výsledek testu na covid následně vyjde falešně negativní,“ tvrdí Perušič.

ČOV tuto informaci popřel. „Veškerá doporučení šéflékaře Českého olympijského týmu byla preventivního charakteru, tedy aby předcházela nákaze. Jakoukoliv manipulaci nebo nečestné jednání vylučujeme,“ uvedla ředitelka komunikace Barbora Žehanová.

Doktor mu poslal lék isoprinosin. „Chvíli se nepodloženě věřilo, že by mohl předcházet nákaze covidem-19 či zlepšovat imunitu u nemocných. Nikdy se to nepotvrdilo a je to navíc lék s celou řadou vedlejších účinků. Neměl by se podávat bez předchozích konzultací. Žádné neproběhly,“ komentoval to český reprezentant.

Jeho kritika nepadá na celý ČOV. „Spousta jeho pracovníků nám nesmírně pomohla a opravdu se snažili nám všechno udělat snazší. Nicméně některé věci správně nejsou a nelíbí se mi,“ podotkl. Koronavirovou situaci měl podle něj ČOV zohlednit při výběru členů výpravy.

„Pokud je světová epidemie, bylo by fajn mít s sebou místo jednoho ortopeda třeba epidemiologa. Českou špičku v oboru, tak jako ji na hry posíláme ve všech soutěžních disciplínách.“

5 otázek k letu do Tokia. Kdo je zodpovědný za rozšíření koronaviru v olympijské výpravě?

Číst článek

Uvolnění z izolace, aby mohli hrát alespoň od druhého zápasu ve skupině, si prý vyjednal s japonským lékařem prakticky sám. Nelíbilo se mu, že tím byl pro české lékaře okamžitě zdravý.

„Nikdo mi nenatočil alespoň EKG, nikdo mě nechtěl alespoň základně prohlídnout. Nikdo nevyloučil, že nemoc nezanechala nebezpečné následky. Jsou to pro někoho možná drobnosti, ale pro mě tvoří obraz podcenění celé situace,“ popisoval.

Stovka sportovců

ČOV konstatoval, že lékaři neměli na starosti jen čtveřici sportovců, kteří byli postupně pozitivně testováni na koronavirus, ale všech více než sto českých olympioniků.

„Celý lékařský tým dělal naprosté maximum, aby pro celou výpravu v dané situaci zajistil medicínský servis. Svou podporu, na úrovni lidské i profesionální, vyjádřila Jiřímu Neumannovi Lékařská komise ČOV vedená profesorem Pavlem Kolářem,“ uvedla Žehanová.

Perušič přiznal, že během letu speciálem do Tokia si i on sundal na chvíli roušku. „To když jsem se zastavil v zadní části letadla a zahrál si tam se skupinkou lidí země-město. Tohle jsem novinářům hned přiznal. Přišlo mi to správné. O to víc mě mrzely reakce ostatních. Nikdo další zodpovědnost za svoje chování nepřijal. Ani doktor Voráček, ani Český olympijský výbor,“ vzpomínal.

Pacient 0

Nelíbí se mu způsob, jakým se Voráček a další aktéři ke kauze postavili. „Pan Voráček dokola bude opakovat, že není jisté, že on byl pacientem 0. V tom má pravdu. Jisté to není. Zároveň je ale také pravda, že měl nakažené příbuzné v Česku a hned po příletu do Tokia byl jediným pozitivním. To kvůli němu šla část výpravy do karantény rovnou. Neomluvil se ani za to. Myslel jsem si, že přiznám svou chybu a stejně k tomu přistoupí i ostatní. Lékaři, Český olympijský výbor. Pak bychom se z toho mohli poučit,“ dodal Perušič.

Agentura Sportfin, která elitní mužský beachvolejbalový pár zastupuje, po olympijských hrách uvedla, že bude žádat po ČOV odškodné.

Kompenzaci hodlal požadovat také volejbalový svaz. ČOV jedná se všemi sportovci, kteří v Tokiu doplatili na pozitivní testy na koronavirus, a jejich zastupujícími agenturami a svazy. Beachvolejbalisté ani jejich svaz a agentura aktuální stav minulý týden na tiskové konferenci nechtěli komentovat s vysvětlením, že není nic nového.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme