Čína se postavila proti návštěvě tchajwanského ministra v Česku. Hrozí ‚nezbytnými kroky‘

Čína odsoudila návštěvu tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua v České republice. Učiní legitimní a nezbytné kroky, uvedlo čínské velvyslanectví v Praze ve středečním prohlášení. S Wuem se ve středu setkal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), odpoledne s ním bude jednat pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Tento článek je více než rok starý.

Peking/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vítá tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vítá tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

„Senát Parlamentu České republiky a další instituce a někteří politici navzdory důraznému postoji čínské strany trvali na tom, že povolí návštěvu vedoucího odpovědného za zahraniční záležitosti autorit Tchaj-wanu v České republice a poskytnou mu platformu pro separatistické aktivity souvisejících s ‚nezávislostí Tchaj-wanu‘ v České republice,“ uvedla ambasáda.

Podstata a vlivy takového jednání jsou podle ní neblahé. „Čínská strana to silně odsuzuje a vyjadřuje rozhodný nesouhlas a učiní legitimní a nezbytné kroky,“ dodalo velvyslanectví.

Protesty Číny

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou součást, protestovala už dříve proti tomu, aby Česko tchajwanské ministry oficiálně přijalo. Wuově návštěvě předcházela mise tchajwanské podnikatelské delegace vedené dvěma tamními ministry.

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan neohrozila čínské investice. Dopady jsou zanedbatelné, tvrdí CzechInvest

Číst článek

Čína se už loni silně stavěla proti návštěvě české delegace na Tchaj-wanu. Hrozila politickými i hospodářskými sankcemi. Kritiku zopakovalo čínské velvyslanectví v Praze i v úterý.

„Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí jejího území. Vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu,“ uvedla ambasáda. Otázka Tchaj-wanu je podle ní vnitřní záležitostí Číny, jakékoliv zahraniční vměšování považuje za nepřípustné.

„Opovrženíhodná manipulace několika málo osob z České republiky a provokativní pokusy o ‚nezávislost‘ autorit Tchaj-wanu jsou odsouzeny k neúspěchu. Naléhavě vyzýváme těchto pár osob z České republiky k tomu, aby co nejdříve změnily postoj a pozici, vrátily se k dodržování politického závazku pro jednu Čínu a odpovědným postojem a jednáním udržovaly a rozvíjely čínsko-české vztahy,“ doplnilo velvyslanectví.

Pojetí svobody a demokracie

„Nemůžeme podléhat tomu, že musíme žít tak, jak si přejí jiní. Je naší povinností prosazovat svoje názory, svoje pojetí svobody, svoji vůli, svoje pojetí demokracie a vlády práva,“ řekl ve středu po jednání s Wuem Vystrčil. Středeční setkání je podle něj dokladem toho, že Česko je suverénní a svébytný stát.

Wu řekl, že Česko je velmi odvážné tím, že přivítalo jeho i tchajwanskou obchodní delegaci. „Lidé milující svobodu se podporují navzájem. Česká republika, zvláště pak Senát, slouží jako zářný příklad pro další země v Evropě,“ poznamenal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme