Počasí pozdního babího léta vydrží do začátku listopadu, pak se ochladí

Předpověď podzimního počasí bývá komplikovaná především ve chvílích, kdy přes náš kontinent postupuje k východu tlaková výše. Po její zadní straně pronikne do střední Evropy dříve či později teplejší vzduch od jihu. Při přílivu teplého vzduchu, který k nám proudí hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry, dojde k vytvoření teplotní inverze a Česko se zpravidla zahalí do mlh a nízké oblačnosti. Hory a některé nížiny si ale ještě užijí několik slunečných a teplých podzimních dnů.

Tlaková výše momentálně postupuje přes Alpy k východu. Ve čtvrtek už se její střed bude nacházet nad východní Evropou a počasí pozdního babího léta bude pokračovat až do začátku listopadu.

Tlaková výše se přesune z Alp nad východní Evropu
Zdroj: ČT24

Znamená to, že dny můžou být slunečné a odpoledne poměrně teplá. Nicméně ráno a dopoledne se musíme připravit na mlhy a nízké oblaky, které se můžou někde rozpouštět pomaleji nebo se dokonce udržet po celý den.

Ve čtvrtek většinou slunečno a odpoledne teplo
Zdroj: ČT24

Ve sváteční čtvrtek se nízká oblačnost a mlhy budou pomaleji rozpouštět zřejmě v dolním Poohří a Polabí a na západní Moravě, kde tak musíme počítat s nižšími teplotami. Maxima se tam zpravidla nedostanou ani nad 10 stupňů. Tam, kde ale bude slunce svítit delší dobu, se odpolední teplota vyšplhá až nad 15 stupňů, a to je teplota při porovnání s dlouhodobým průměrem pro končící říjen až o pět stupňů vyšší.

Nadprůměrně teplé počasí potrvá do začátku listopadu
Zdroj: ČT24

Ve východní polovině Česka se ve čtvrtek rozfouká silnější vítr od jihovýchodu. V nárazech může jeho rychlost dosahovat až kolem 55 kilometrů za hodinu a čtvrteční odpoledne tak bude ideální na pouštění draků. Na druhou stranu vítr o pár stupňů sníží pocitovou teplotu. Silnější vítr pak bude foukat i v pátek a během víkendu.

Odpolední teploty v pátek a v sobotu zůstanou velmi podobné teplotám ve sváteční čtvrtek. S nižšími teplotami tak musíme počítat v místech, kde bude mlhavé počasí a zataženo ocelově šedými oblaky a tepleji v místech s delším slunečním svitem.

Do konce týdne se počasí nezmění
Zdroj: ČT24

Postupně se teplotní rozdíly zmenší a po neděli se začne mírně ochlazovat. To už taky začne od západu přibývat frontální oblačnost a na většině území začne pršet. V druhé půlce příštího týdne už se déšť a přeháňky objeví jenom místy a s postupným ochlazováním začne na horách zase padat sníh. Nejvyšší teplota už se bude pohybovat kolem 10 stupňů.

Počasí vhodné na výlety

Do konce týdne ale bude počasí ideální na výlety, hlavně na horské túry. Díky teplotní inverzi si při cestě do hor užijeme slunce a teplota bude podstatně vyšší než v nížinách pod zataženou oblohou a při pomalu se rozpouštějících mlhách. Nejtepleji bude na Šumavě. Na severních a severovýchodních pohraničních horách může příjemný dojem ze slunečného a teplého dne trochu pokazit silnější vítr, který v nárazech dosáhne přechodně rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Na horách bude většinou slunečno
Zdroj: ČT24