Hlavní obsah

Revoluce dotykových displejů, předměty budeme cítit

– College Station

Výzkumníci z americké univerzity Texas A&M představili tento týden přelomovou technologii, která by měla způsobit revoluci u zařízení s dotykovým displejem. Díky ní totiž budou dotykové plochy schopné napodobovat textury skutečných předmětů.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Až si příště budete kupovat novou pohovku, vůbec nebudete muset opustit pohodlí svého domova, abyste si ověřili, z jakého materiálu je vyrobena,“ popsal vcelku výstižně novou technologii Steve Kuhlmann, který o ní informoval na oficiálních stránkách univerzity.

Díky nové technologii totiž skutečně budeme pomocí hmatu cítit, jakých předmětů se dotýkáme.

„Když si zobrazíte fotku kabátu, budete přesně cítit, z čeho jsou vyrobené knoflíky či jakou texturu má vnitřní či vnější materiál, stačí prstem přejet po dotykové ploše displeje,“ prohlásila Cynthie Hipwellová, jejíž tým technologii na Texas A vyvinul.

Každý desátý prodaný notebook má dotykový displej

Hardware

Revoluční technologie spoléhá na nanotexturu a povrchovou energii na dotykové obrazovce, díky čemuž dovede pro naše prsty vytvořit takový vjem, jako kdyby se dotýkaly různých materiálů. Systém pracuje údajně s tak jemnými detaily, že dovede zachytit například i prošívání svetru, jak upozornil britský deník The Daily Mail.

Celý výzkum byl zaměřen na multifyziku. Elektrostatické účinky, změny vlastností prstu, materiálové vlastnosti a geometrie povrchu zařízení, kontaktní mechanika, pohyb tekutiny, přenos náboje – to vše se v celém rozhraní dotykového panelu bere v potaz, aby mohl být zprostředkován správný vjem.

Foto: osobní archiv Cynthie Hipwellové

Na pohled by zařízení měla vypadat úplně stejně jako nyní, tedy s obyčejnými dotykovými displeji.

Hipwellová věří, že tuto technologii přinesou nejen chytré telefony nové generace, ale také tablety a all-in-one počítače či notebooky. U všech těchto zařízení se totiž dnes běžně setkáváme s dotykovými displeji.

Na pohled by zařízení měla vypadat úplně stejně jako nyní, tedy s obyčejnými dotykovými displeji.

Samotná technologie je ale ještě ve fázi vývoje, Hipwellová přesto počítá s tím, že s prvními takovými přístroji bychom se mohli v běžném prodeji setkat již během několika příštích let.

Reklama

Výběr článků

Načítám