Hlavní obsah

Nebyla to nutná obrana. Propíchl ho durch, rozhodl soudce o vraždě na Českolipsku

– Liberec

Deset let ve vězení by si měl odpykat dvaapadesátiletý Moldavan Tudor Beschieri. Liberecký soud ho ve středu uznal vinným z vraždy, k níž došlo loni na konci listopadu v nelegální ubytovně pro zahraniční dělníky v Nových Zákupech na Českolipsku. Beschieri tu jednou ranou zapíchl nožem mladšího spolubydlícího, který pocházel ze separatistické Moldavské podněsterské republiky, která je podporovaná Ruskem.

Tudor Beschieri obžalovaný z vraždy u libereckého souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Právě národnostní spory, ale i velká konzumace alkoholu a užití pervitinu vedly ke konfliktu, který mezi oběma muži vznikl.

„Leonid neměl v lásce Moldavany, a proto vyvolával konflikty. Vždy když se napil alkoholu,“ řekl v průběhu procesu před libereckým soudem obžalovaný Beschieri o muži, kterého usmrtil.

Podle obhájce Jakuba Beránka jednal Beschieri v nutné obraně poté, co na něj ruský spolubydlící zaútočil.

„S nožem v ruce šel za obžalovaným do rohu místnosti, kde ho obžalovaný ze strachu o vlastní život bodl do hrudi. Jednal v nutné obraně, neboť činem jinak trestným odvracel útok na svou osobu,“ popsal Beránek verzi obhajoby.

Za loňskou vraždu na Karlovarsku vyměřil soud mladíkovi 18 let vězení

Krimi

Soud jí ale neuvěřil. „Rozhodně tu nebyl tísnivý pocit strachu, útok byl vedený vysokou intenzitou, bylo to vedené přesně k srdci a bylo to propíchnutí doslova durch,“ popsal liberecký soudce Richard Skýba, když po vynesení rozsudku vysvětloval svůj verdikt.

„V žádném případě nešlo o zabití nebo nutnou obranu. Proti čemu by se bránil? Vždyť neměl žádná poranění ani škrábanec,“ dodal soudce.

Poukázal také na to, že obžalovaný přišel se svou verzí nutné obrany až v hlavním líčení a že obviňování z národnostního separatismu přicházela z jeho strany.

Proti desetiletému trestu se Beschieri na místě odvolal. Státní zástupce si vzal lhůtu na vyjádření. Soud potrestal Moldavana také vyhoštěním z Česka na dobu deseti let. Zatím ale zůstane ve vazbě a bude čekat na odvolací jednání ve svém případu.

Muž, který sedí 20 roků ve vězení za vraždy, je nevinný, rozhodl pravomocně soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám