Bývalé klienty Bohemia Energy trápí vysoké zálohy na energie. Ministerstva a regulační úřad chystají pomoc

Bývalých zákazníků skupiny Bohemia Energy, kteří řeší, z čeho a jak zaplatí vysoké zálohy na energie v režimu dodavatelů poslední instance, rychle přibývá. Potvrdilo to například spotřebitelské centrum dTest. Nové zálohy jsou oproti tomu, co platili, často i trojnásobné. Energetický regulační úřad ale lidem doporučuje zálohy zaplatit, aby se z nich nestali černí odběratelé.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:21 27. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynoměr, ilustrační foto

Pokud lidé na vysoké zálohy nemají, můžou využít příspěvku na bydlení nebo požádat o dávky mimořádné okamžité pomoci | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jedním z bývalých zákazníků skupiny Bohemia Energy je i Zdeněk Černohorský. Dříve za energie platil zálohy necelých 5000 korun, nově v režimu dodavatele poslední instance mu měsíční platby vyskočily na 16 tisíc korun měsíčně.

„Já to prostě platit nebudu, protože to považuju za lichvu. Takže až mně pošlou přesný vyúčtování, milerád zaplatím to, co spotřebuju,“ nechal se slyšet.

Právě lidí, kteří se obracejí na spotřebitelská centra s radou, co mají dělat, když nemají na zaplacení vysokých záloh za energie, rychle přibývá. Podle výpočtu Energetického regulačního úřadu domácnosti s vysokou elektřinou teď na zálohách můžou zaplatit až 7000 měsíčně, za plyn i přes 15 tisíc korun.

Rizika odpojení

Neuhradit zálohy ale možné není, jak potvrzuje i mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

‚Energošmejdi‘ využívají konce Bohemia Energy. Stížností na nabídky nepoctivých podnikatelů přibývá

Číst článek

„Neuhrazení záloh by mohlo vést až k neoprávněnému odběru a následně k odpojení odběrného místa. Nicméně zákon zároveň stanoví, že musí jít o opakované porušení platebních povinností a dodavatel musí spotřebitele v prodlení k úhradě nejprve vyzvat, než požádá o odpojení odběrného místa,“ vysvětlil pro Radiožurnál.

To by domácnosti vyšlo draho. „Není to levná záležitost, opravdu. Pokud se dostaneme k tomu, že nám přeruší dodávky kvůli neplacení a pak musíme znovu žádat o obnovení dodávek, tak nás to může stát stovky až tisíce korun navíc,“ přiblížila vedoucí právní poradny spotřebitelského centra dTest Jana Marková.

Energetický regulační úřad proto vyzval v závěru minulého týdne domácnosti, aby v režimu dodavatele poslední instance nezůstávaly dlouho a rychle si našly nového dodavatele energií.

Pomoc z Úřadu práce

Pro ty, kteří v souvislosti s vysokou inflací a například zdražujícími pohonnými hmotami na tak vysoké zálohy nemají, přichystal resort práce a sociálních věcí pomoc. Lidé můžou využít příspěvku na bydlení nebo požádat o dávky mimořádné okamžité pomoci.

Úřady práce jsou všem žadatelům připraveny pomoci. O další pomoci resort jedná.

‚Kupovali draze, prodávali levně, nejistili se.‘ Náhlý konec Bohemia Energy pohledem ekonomického novináře

Číst článek

„Jsme si vědomi závažnosti situace, a proto jsme iniciovali jednání se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu, se kterými řešíme další možnosti, jak lidem pomoci s výdaji při takto výrazném navýšení cen energií,“ řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Felipe Kut Citores.

Ve středu odpoledne MPSV rozeslalo tiskovou zprávu, podle níž „nedisponuje žádným nástrojem, který by mohl řešit vzniklou situaci“.

Soubor opatření, která by zmírnila dopady růstu cen za energie na domácnosti, chtějí ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad představit do několika dnů. 

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ve středu odpoledne řekl, že zhruba 10 procent domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc.

Nová smlouva

Když si lidé vyhledají nového dodavatele, musí vyřešit také otázku, na jak dlouho chtějí ceny elektřiny fixovat a jak dlouho tedy u daného dodavatele zůstanou. A čím delší smlouva na odběry energií, tím výhodnější ceny.

Neznamená to ale, že nejdelší fixace cen se vždy vyplatí. Pokud totiž lidé podepíšou smlouvu na odběry například na tří roky, znamená to současně, že od dodavatele nemůžou odejít. Vybírat by si lidé navíc měli z osvědčených firem na trhu a také se poptat svého okolí, s jakým dodavatelem jsou spokojení.

Tisková zpráva MPSV

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme