Hlavní obsah

Izraelská armáda si po 73 letech přiletěla do Prahy pro ostatky padlého výsadkáře

– Praha/Jeruzalém

Martin Davidovitch byl prvním výsadkářem padlým ve službách Izraele. Přežil koncentrační tábor v Osvětimi i Mathausenu, po skončení druhé světové se účastnil vojenského cvičení v Československu, kde byl nešťastnou náhodou zabit. Po 73 letech si izraelská armáda přiletěla do Prahy pro jeho ostatky, které pochová v Izraeli.

Foto: Prague Airport

Boeing 707 Israeli Air Force

Článek

Davidovitch se narodil v roce 1927 v polské Čenstochové, až do začátku druhé světové války se angažoval v sionistické mládežnické organizaci Ha-Šomer ha-ca'ir.

Během války byl však nacisty poslán do koncentračního tábora v Osvětimi, následně do Mauthausenu.

Na rozdíl od velké části rodiny holokaust přežil. V roce 1948, nedlouho poté, co první izraelský premiér David Ben Gurion vyhlásil nezávislost židovského státu, se Davidovitch přidal k takzvané „České brigádě”.

Ta byla vytvořena s cílem vycvičit české Židy v boji před jejich návratem do Izraele.

Brigáda působila v rámci vojenské základny ve Stráži pod Ralskem, kterou zřídila výsadková divize nacistického letectva Luftwaffe.

Zemřel však už ve věku pouhých 21 let při parašutistickém cvičení, jehož smyslem byl nácvik obsazení strážního stanoviště. Jeden z českých vojáků ho uchopil a střelil do hlavy. Údajně nevěděl, že používá nabitou zbraň.

Izrael ho posmrtně uznal jako padlého vojáka

Navzdory tomu, že Davidovitch technicky nikdy v armádě nesloužil, cvičení probíhalo pod záštitou Izraelských obranných sil (IDF), které ho kvůli tomu označily jako prvního padlého výsadkáře ve službách národa.

Ve středu do Prahy přiletěl izraelský armádní letoun Boeing 707, který Davidovitchovy ostatky vyzvedl s cílem pochovat je v Izraeli.

„Letadlo přistálo dopoledne po desáté hodině, odletělo ve 13:00,” potvrdila Novinkám mluvčí letiště Václava Havla Klára Divíšková.

Reklama

Výběr článků

Načítám