Desítky tisíc bývalých klientů Bohemia Energy má smlouvy u nových dodavatelů

Desítky tisíc bývalých klientů Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, mají podepsané smlouvy u nových dodavatelů. Další klienti o nových smlouvách jednají, zjistila ČTK v anketě mezi firmami, které mají statut dodavatele poslední instance (DPI). Standardní ceník je pro klienty výhodnější než ceník DPI, a to i o desítky procent. Celkem musí nové smlouvy uzavřít na 900.000 bývalých klientů Bohemia Energy.

Jedním z největších dodavatelů poslední instance je společnost ČEZ Prodej. Firma začala po ukončení činnosti Bohemia Energy automaticky dodávat elektřinu 372.000 zákazníkům v režimu dodavatele poslední instance. "Standardní ceníky si vybralo už přes 90.000 lidí, kteří přešli z režimu dodavatele poslední instance na výhodnější běžné produkty ČEZ," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ doporučuje bývalým klientům Bohemia Energy, aby k přechodu na běžný produkt používali on-line formulář, kam stačí zadat osobní a kontaktní údaje a EAN, tedy identifikační číslo odběrného místa. "Formulář je skutečně velmi jednoduchý. Pro odběratele, kteří nejsou zvyklí uzavírat smlouvy on-line, doporučujeme využít například pomoci někoho z rodiny nebo známého. Naše zákaznická centra nebo linky jsou nyní enormně zatíženy a on-line formulář je skutečně nejjednodušší cesta jak pro zákazníka, tak pro zpracování přechodu," řekl Gazdík.

Ceníky v režimu dodavatele poslední instance nejsou určeny k dlouhodobé spotřebě, lidé mohou v tomto režimu zůstat maximálně šest měsíců. Rozdíl v ceníku DPI a tříletou fixací pro nového zákazníka je podle Gazdíka zhruba 20 až 30 procent. "Ještě příznivější je na standardním produktu nastavení záloh. Zálohy u tříleté fixace jsou zhruba o 30 až 40 procent nižší než u ceníků DPI. Je to způsobeno nejen nižšími cenami za tyto produkty, ale také strukturou samotné spotřeby, která je mnohem větší v zimě," uvedl Gazdík.

Dodavatelem elektřiny poslední instance pro zákazníky z Prahy a okolí je Pražská energetika, pod tuto firmu spadá zhruba 64.000 bývalých klientů Bohemia Energy a asi 3000 klientů Kolibřík Energie, která také ukončila dodávku energií. "Denně uzavíráme stovky nových standardních smluv na našich obchodních přepážkách, další kvantum vyřizujeme na základě on-line požadavků," řekl ČTK mluvčí Petr Holubec. S klienty má firma uzavřeno několik tisíc smluv, další tisíce čekají na vyřízení. I přes nasazení vyššího počtu pracovníků trvá vyřízení smlouvy pět až šest dní.

Zákazníci z Prahy a okolí, kteří odebírali od Bohemia Energy nebo Kolibřík Energie plyn, se dostali v rámci dodavatele poslední instance pod Pražskou plynárenskou, celkem šlo asi o 40.000 klientů. "Za nás víme, že aktuálně přes 3000 z nich si již jako svého nového dodavatele vybralo Pražskou plynárenskou a v dalších řádově tisících případech je uvedené rozjednáno." řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Například odběratel Pražské plynárenské v bytě se spotřebou 8 MWh bude v režimu DPI platit za MWh 3126,63 Kč plus 211,62 Kč měsíční platbu. Když by byl při té samé spotřebě na ceníku Garance 3, tak by platil za MWh 1755,63 plus 210,62 měsíční plat.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Související

Energetika, ilustrační fotografie. Komentář

Energie zlevňují, nižší by mohly být i zálohy. Má smysl si je teď upravit?

Cenové křivky energetických položek na světových komoditních burzách už nějaký ten pátek míří níž a níž. Tak jen pro představu: cena zemního plynu na Power Exchange Central Europe v Praze nyní dosáhla hodnoty 64 eur za 1 MWh, což je číslo, které trhy viděly naposledy v prosinci roku 2021. Vývoj ceny komodity na klíčových amerických burzách je podobný. A cena elektřiny má, jak se říká, vývoj jako „přes kopírák“. Na dříve zmíněné pražské komoditní burze se aktuálně jedna „megawatt hodina“ obchoduje za 161 eur. 

Více souvisejících

Bohemia Energy Energetika

Aktuálně se děje

před 47 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy