EuroZprávy.cz s Městskou částí Prahy 2 odhalily pamětní desku generálu Janouškovi. Britové mu jsou vděční, řekl velvyslanec

Armádnímu generálu Karlu Janouškovi se dostalo obrovské pocty. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF dnes dopoledne ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Plaketa připomíná vojákovu statečnost i nelehký osud, kdy po komunistickém puči pobyl v bolševických kriminálech dvanáct let. Na slavnostní akt k domu v Malé Štěpánské 5 na Praze 2, kde hrdina také žil, přijela i Jeho Excelence Nicholas Stewart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. „Nikdy nepřestaneme být československým válečným letcům v RAF vděční za jejich nasazení v bitvě o Británii. Jedním z hlavních lídrů triumfu byl právě pan generál Janoušek,“ řekl ambasador.

Chystané slávy se nemohl dočkat. Téměř hodinu před odhalením pamětní desky generálu Karlu Janouškovi před domem v pražské Malé Štěpánské 5 na Praze 2 postával devadesátiletý Jan Adámek, bývalý letecký technik. I on zažíval velký den. „Když mně bylo čtrnáct let, tak jsem s panem generálem osobně hovořil. Právě v srpnu roku 1945, kdy přiletěl z Velké Británie, se u mě zastavil, a to na slavnostní přehlídce konané na Staroměstském náměstí. Dodnes mě fascinuje, jak takový frajer naslouchal neznámému klukovi. Vybavuji si, jak z něj tehdy čišela euforie.“ Adámek, jehož komunisté společně s rodiči perzekuovali za vydávání protirežimnímu časopisu, se nemůže smířit s osudem, jaký bolševici jeho vzoru nachystali. „Odsoudit takového hrdinu nejdříve na smrt a potom na doživotí, je obyčejné svinstvo. Karel Janoušek byl přitom bezvadný člověk. Jednalo se o legionáře, spravedlivého a čestného chlapa, jehož slovo vždy platilo.“

Byl i vizionářem, při debatách doma varoval před Čínou

Na obrovskou křivdu, které jediný československý letecký maršál RAF musel po Únoru 1948 čelit, vzpomněla starostka Městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS), kandidátka na ministryni obrany ve Fialově budoucím kabinetu. „Místo, aby takoví lidé, jakým byl pan generál, se těšili od autorit uznání, tak komunisté jej degradovali nejen vojensky, ale i lidsky. Stejně jako jeho kolegové z RAF byl po převratu sledován a pak na léta uvězněn. Dnes mu splácíme alespoň malý morální dluh,“ konstatovala. Expertka na armádu, která pravidelně na Dvojce uctívá vojenské hrdinné veterány, ve svém projevu poděkovala zpravodajskému serveru EuroZprávy.cz, které se na vyzdvihnutí jména Karla Janouška výrazně podílely. „Můj vděk patří především redaktorovi Petru Třešňákovi, od něhož impuls odhalit pamětní desku na domě v Malé Štěpánské vzešel a projektu jako rodák z Dvojky věnoval množství času. Jsem ráda, že se na osobu Karla Janouška zaměřil a píše o něm čtivé texty i reportáže,“ prohlásila.

Z velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Nicholase Stewarta Archera čišela hrdost, že na slavnostním aktu, v den padesátého výročí smrti generála Karla Janouška může být osobně přítomen. Jeho Excelence ocenila statečnost všech válečných československých letců v RAF a ujistila, že Velká Británie na jejich odvahu nezapomíná. „Nepřestaneme jim být nikdy vděčni, mají výrazný vliv na vítězství v bitvě o Británii, na němž se podílel pan generál Karel Janoušek. Byl architektem československých letců, jímž v RAF velel. Jeho jméno si zaslouží respekt a neskonalou úctu.“ Ambasador rovněž vzpomněl, že Karel Janoušek se dodnes zasloužil o dobré vztahy mezi Velkou Británií a Českou republikou, kterým položil základ. „Je vlastně otcem bezpečnosti a obrany mezi oběma státy, a to bychom neměli nikdy ignorovat. Britové jsou mu vděční a vždy k němu budou obdivně vzhlížet.“ Aby vzdal vojákovi co největší úctu, projev přednesl v českém jazyce.

Redaktor zpravodajského serveru EuroZprávy.cz Petr Třešňák zdůraznil, že mnozí v zemi ani netuší, jakéhohrdinu měli ve vojákovi Karlu Janouškovi. „Jeho jméno není spjato se stíhacími esy, která v bitvě o Británii z nebe sestřelovala jeden nepřátelský stoj za druhým. Byl výjimečným taktickým stratégem, a to díky své specializaci na meteorologii, kterou na Karlově univerzitě vystudoval.“ Třešňák vyzdvihl, že ani nacistická a komunistická diktatura generála nezlomila. Připomněl, že Němci mu na znamení pomsty vyvraždili téměř celou rodinu, včetně milované ženy Anny. Nikdy však nezahořkl, a to ani po propuštění z komunistického vězení, kdy měl existenční problémy, a proto v důchodovém věku musel tahat těžký nábytek, aby se uživil.

Přesto se na jeho tváři neustále objevoval úsměv i zdravá ironie. „Jistě by mu udělalo radost, že se komunisté ve volbách nedostali do Poslanecké sněmovny,“ mínil Třešňák. Žurnalista reagoval i na Janouškův rozhovor z šedesátých let, který poskytl anglickému novináři Peteru Hannovi z The Sunday Express. Tehdy si voják posteskl, že byl kdysi úplně nahoře, ale nyní už zůstane dole. „Pane maršále RAF a armádní generále Karle Janoušku, chceme vás i padesát let po vaší smrti ubezpečit, že EuroZprávy.cz společně s Městskou částí Praha 2 a její starostkou Janou Černochovou nedovolí, abyste zůstal dole. V našich myslích i srdcích jste úplně nahoře. Jste pýchou této země.“

Slzy dojetí musela přemáhat i generálova praneteř Mahulena Křenková, která s maršálem do svých třinácti let vyrůstala. Často jej po propuštění z vězení v roce 1960 navštěvovala právě v domě v Malé Štěpánské, kde generál Janoušek také se svou švagrovou Marií Fenzlovou žil. „Vůbec jsem netušila, jak velké emoce mě při dnešní slavnostním aktu pohltí. Sotva mohu mluvit.“ Jeho příbuzná ukázala na okna v prvním patře, kde bydlel. „I když jsem byla malá holka, pamatuji, jak za strýčkem neustále chodili jeho kolegové, kteří rovněž bojovali v Británii. Často rozebírali tehdejší politickou situaci. A pan generál jednou řekl větu, jako by viděl do budoucnosti. Prohlásil, že nebezpečí nespatřuje jen v Sovětském svazu, ale hlavně jej cítí ze strany Číny. Byl to i vizionář,“ prohlásila Křenková, která za zájem ohledně osoby jeho prastrýce poděkovala zpravodajskému webu EuroZprávy.cz i Městské části Praha 2 a starostce Janě Černochové.

Bývalého zpravodaje Hlasu Ameriku akce uchvátila

Krátce po čtvrt na jedenáct došlo k odhalení pamětní desky generála Karla Janouška, a to na zdi domu v Malé Štěpánské 5 na Praze 2. Plentu strhla trojice ve složení Jana Černochová, Nicholas Stewart Archer a Petr Třešňák. „Pamětní deska vypadá velmi krásně,“ řekla Jeho Excelence Nicholas Stewart Archer. Starostka Jana Černochová s ambasadorem souhlasila. „Vyvedla se a moc se mně líbí na ní nápis Přes překážky ke hvězdám. K panu generálovi se naprosto hodí.“

Pietní věnec položil pod pamětní desku i velitel Vzdušných sil Armády České republiky generálmajor Petr Mikulenka. „Pan armádní generál Karel Janoušek je v letectví pojmem, a proto považuji za profesionální i lidskou čest, že mu mohu vzdát hold. Nejedná se jen o fráze. Armáda si jej velmi cení, vždyť jeden náš Airbus nese jeho jméno a čestný název se jménem armádního generála Karla Janouška zdobí i 26. pluk velení, řízení a průzkumu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Karel Janoušek je pro mě symbolem vzdělanosti, rozhodnosti a statečnosti.“ Velitele Vzdušných sil Armády České republiky zaujal jeho příběh i po lidské, morální stránce, kdy z uznávaného odborníka se stal vězeň režimu. „Jeho příběh v sobě nese obrovskou tragédii, ale je obdivuhodné, že všechny křivdy ustál a se vším se vyrovnal, Byl to nejen hrdinný voják, ale i opravdový chlap, na něhož jsem pyšný,“ uvedl generálmajor Petr Mikulenka exkluzivně pro EuroZprávy.cz.

Osobnost Karla Janouška nenechala chladným ani Jolyona Naegeleho, bývalého zpravodaje Hlasu Ameriky a velkého přítele Václava Havla. Respektovaný žurnalista byl čestným hostem zpravodajského webu EuroZprávy.cz, který jej osobně na akci pozval. „Jsem dojatý, jak byla celá akce pojata. Je důležité, aby Češi věděli, kdo byl Karel Janoušek a o co se zasloužil. Bohužel, zejména mladá generace má už jiné zájmy i starosti, a tak se podvědomí o letcích RAF a jejich slávě pomalu vytrácí. Proto považuji za skvělé, že se najde tým lidí z vaší redakce, který společně s Prahou 2 jeho jméno veřejnosti připomenou. Děláte záslužnou práci,“ ocenila legenda éteru, která za totality neustále upozorňovala na porušování lidských práv v tehdejším socialistickém Československu. Proto byl sledován i StB, jejímuž tlaku musel čelit.

Slova uznání po odhalení pamětní slyšel výtvarník Petr Císařovský, který plaketu zhotovil, a EuroZprávy.cz ji společně s Městskou částí Praha 2 i finančně podpořily. „Nejsložitější bylo najít motiv. Proto jsem musel o generálu Janouškovi nastudovat řadu článků a publikací, abych mu porozumněl. Za klíčový motiv desky jsem zvolil lva, ale nechtěl jsem ho kopírovat ze státního znaku, tak jsem si vytvořil svého.“ Umělec na díle pracoval od podzimu loňského roku, kdy jej napadaly první představy. Někdy mu šla práce lépe, jindy hůře. „Záleželo, zda jsem měl invenci. S písmem mně hodně pomohl kolega Karel Haloun.“ Císařovský udělal pamětní desku z nerezu, aby odolala všem meteorologickým vlivům jako dešti či sněhu. „Jelikož se jedná o letce, tak jsem desku kolem jeho jména vyleštil, což má znamenat nebesa.“

Emoce se v závěru akce objevily u válečných veteránů. „Je obdivuhodné, jak paní starostka Černochová pamatuje na Dvojce na naše zesnulé kamarády. Uznání si ale nyní, stejně jako EuroZprávy.cz, zaslouží za připomenutí pana generála Karla Janouška. Moc za takovou aktivitu děkujeme,“ shodli se.

Související

Dobrá věc se podařila. Starostka Městské části Prahy 2 Jana Černochová se s Jeho Excelencí Nicholasem Stewartem Archerem, velvyslanecem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska spokojeně usmívají po odhalení pamětní desky generálu Janouškovi, jehož zhotovení inicioval zpravodajský web EuroZprávy.cz.

Pohled do zákulisí. Co předcházelo odhalení desky generálu Janouškovi. Jednání s majiteli domu, porady i krácení projevu

Ulicí dozněla česká hymna, kterou zazpíval člen Sboru Národního divadla Jan Líkař a ozval se velký aplaus i úleva, že se vše vydařilo. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, totiž před malou chvílí odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF Karlu Janouškovi ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Co ale předcházelo akci, která proběhla 27. října, tedy v den padesátého výročí generálovy smrti, aby mu jeho obdivovatelé před domem v Malé Štěpánské 5, kde hrdina bydlel, vzdali hold? Pojďme nahlédnout do zákulisí. „Jednalo se o rok intenzivních příprav, množství porad, e-mailů i telefonátů a někdy i napjatých situací. Ale výsledek se povedl,“ říká Petr Zelinka, majitel a ředitel vydavatelství INCORP a.s., které se na projektu i finančně podílelo. A dnes si redakce připomíná i 128. výročí od narození vojáka, který přispěl k vítězství v bitvě o Británii.

Více souvisejících

odhalení pamětní desky gen. Janouškovi (27.10.2021) Karel Janoušek Jana Černochová Praha Nick Archer (velvyslanec Británie) Mahulena Křenková Českoslovenští piloti v RAF Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 15 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 6 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

Policie varuje před novým trikem podvodníků: Vyberou vám účet i bez karty, stačí jim bankomat

Pražští kriminalisté zadrželi dvaadvacetiletého cizince, který vybíral z bankomatu peníze z cizích karet, aniž by je kdykoliv měl fyzicky u sebe. Policie nyní hledá další poškozené. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy